Цистерциански орден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Цистерцианци)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Цистерциански орден
Cisterscoa.png
Латинско име Ordo Cisterciensis
Съкратено име OCist
Църква Католическа църква
Девиз Cistercium Mater Nostra
Основател Робер Молемски
Дата на основаване 1098 г.
Дата на утвърждаване 1119 г.
Численост 1681 (2010 год)
Съвременен статут действащ
Сайт [1]
Цистерциански орден в Общомедия

Цистерцианският орден (на латински: Ordo Cisterciensis, O.Cist) е католически монашески орден, основан от Робер Молемски. Създаден е през 1098 г., когато се е отделил от бенедиктинците.

Цистерциански манастир във Фонтьоне, Франция основан 1119

Организация[редактиране | редактиране на кода]

Всички членове на ордена са обединени в конгрегация, ръководена от Генерален капитул, който ежегодно инспектира всички манастири.

Конституцията на ордена се нарича Харта на Милосърдието (Carta caritatis) и е написана от един от основателите на ордена Стивън Хардинг през 1119.

Облеклото на цистерцианците е изцяло бяло, с черен капишон и черен вълнен колан, поради което често са наричани „белите монаси“. Водят строг, почти затворнически живот. В духовните практики преобладават аскетизма и мълчаливото съзерцание. Към 2005 орденът има 87 манастира и 1470 свещеници.

История[редактиране | редактиране на кода]

Името на ордена идва от първият манастир, основан от Св. Робер Молемски – Цистерциум, в Бургундия, Франция. Робер бил потомък на знатен шампански род, постъпил на младини в бенедиктинския орден. Недоволен от недостатъчно аскетичния им живот, той дълго време изучавал уставите и начина на живот в старите манастири. През 1098 заедно с 20 свои последователи той основава манастира Цистерциум, а с него и ордена.

Първоначално голямата строгост на цистерцианците препятствала привличането на голям брой привърженици, но след като през 1112 в ордена постъпва Св. Бернар от Клерво, броят на членовете рязко се увеличава и става един от най-големите католически. Към 1200 г. броят на цистерцианските манастири вече е около 2000 (Франция, Германия, Великобритания, Испания, Италия и Унгария). Поради голямото влияние на Св. Бернар върху ордена и до днес неговите членове често са наричани и бернардинци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Официален сайт на Ордена

Статия за цистерцианците на страницата на Католическата енциклопедия