Абдураман Уахид

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Абдураман Уахид
индонезийски политик

Роден
Починал
ПогребанИндонезия

Религиясунитски ислям
Учил вБагдадски университет
Ал-Азхар

Подпис
Уебсайтgusdur.net
Абдураман Уахид в Общомедия

Абдураман Уахид (на индонезийски: Abdurrahman Wahid) е индонезийски политик, четвъртият президент на Индонезия (1999 – 2001).

Уахид е първият демократично избран държавен глава на страната след падането на режима на диктатора Сухарто през 1998 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Внук на основателя в най-старата ислямска организация в страната „Нахдатул Улама“ (1926) и син на лидера на организацията и бивш министър по религиозните дела в правителството на Сукарно Уахид Хисим.

Завършва средно училище в Джакарта, след което продължава своето образование в Университета Ал-Азхар (Кайро, Египет, 1964 – 1966) и Багдадския университет (1970). Бил е декан на теологическия факултет на Университета Хашим Ашари (1972 – 1974).

Уахид на световния икономически форум в Давос, Швейцария, 2000 г.

През 1971 г. се завръща в родината, където започва кариера на журналист и преподавател в мюсюлмански учебни заведения. По-късно става директор на религиозно училище в Джомбанг (1974 – 1978).

От 1978 г. е първи секретар, а от 1984 г. е председател на Нахдатул Улама, най-голямата мюсюлманска буржоазна партия в Индонезия.

В началото на 1990-те години неговите отношения с президента на страната Сухарто се влошават. През 1994 г., въпреки съпротивата на Сухарто, е преизбран за председател на партията.

След тежката финансова криза през 1997 г. Сухарто започва да губи контрол над ситуацията в страната, което води до неговата оставка през 1998 г. През същата година Уахиб основава и оглавява ислямската „Партия на националното пробуждане“.

През 1999 г. е избран за президент на Индонезия. На този пост той застава в условия на икономическа криза, на управлението му се противопоставят различни политически и религиозни групировки, включително високопоставени военни.

Името му е замесено в крупни скандали за корупция, като Уахид е обвиняван в некадърност и провал на икономическата програма. Парламентът на Индонезия едногласно гласува импийчмънт на президента Уахид през 2001 г.[1], след като опитите му да остане на власт не получават подкрепата на населението на страната, включително многохилядни демонстрации,[2].

На негово място парламентът поставя Мегауати Сукарнопутри, която е дъщеря на бившия държавен глава Сухарто.

Умира след дълго боледуване.[3].

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]