Автомагистрала А10 (Италия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
А10
„Пътят на цветята“
Autostrada dei Fiori
От Вентимилия
През Санремо
До Генуа
Дължина 159 km
Mappa autostrada A10 Italia.svg
„Пътят на цветята“
Autostrada dei Fiori
в Общомедия

Автомагистрала А10 на Република Италия (на италиански: Autostrada A10 или Autostrada dei Fiori; превод: Пътят на цветята) е транспортен коридор, който свързва Вентимилия с Генуа. Пътят има дължина от 159 км и преминава изцяло през регион Лигурия, като се свързва естествено с френската А8. Магистралата следва панорамно Средиземно море.

История[редактиране | редактиране на кода]

Автомагистралата е построена в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век.[1] Тя тръгва от границата край Вентимилия и стига до Генуа, като концесионираният участък свършва при град Савона. Пътят пресича френско-италианската граница между Вентимилия и Мантон, но до началото на 80-те години не е била свързана с френската магистрала А8.

Средиземно море в далечината (изглед от А10)

Концесионират я две предприятия: Autostrade per l'Italia S.p.A. (от Генуа до Савона) и Autostrada dei Fiori S.p.A. (от Савона до френската граница), като последната е частна компания, която я проектирва в периода 1962 – 1966. Първият участък от нея е отворен през 1969 година, а цялата магистрала е завършена през 1971 г.

На 14 август 2018 г. мостът „Моранди“ в западната част на Генуа се срутва и предизвиква смъртта на поне 35 души.[2]

Без съмнение, това е една от най-сложните в техническо отношение магистрали, понеже по протежението ѝ са разположени 67 тунела и 90 моста, което представлява 60% от цялото трасе.

На италианска територия тя се пресича с А6 в посока Торино и с А7 в посока Милано, както и с А26 и А12.

Източници[редактиране | редактиране на кода]