Направо към съдържанието

Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (на английски: Food and Drug Administration, FDA, USFDA) е административна служба към Министерството на здравеопазването и социалната политика на САЩ[1].

Занимава се с контрола на качеството на хранителните продукти, лекарствените препарати, козметичните средства, тютюневите изделия и някои други категории стоки, а също така осъществява контрол върху спазването на законите и стандартите в тази област.

Джанет Уудкок, ръководител на агенцията от 2021 г.

Агенцията е създадена през 1906 г. съгласно щатския Закон за хранителните продукти и лекарствата, като отначало се е наричала Бюро по химия (Bureau of Chemistry). Под настоящето си име работи от 1931 г.

Ръководителят на FDA се предлага от президента на САЩ и се утвърждава от Сената. Той се подчинява на министъра на здравеопазването и социалните служби.

FDA отговаря за опазване здравето на населението чрез регулиране в областта на качеството и безопасността на хранителните продукти, лекарствата, лекарствените и фармацевтични продукти, включително козметика, лекарствата (както изписваните по рецепта, така и свободно продаваните), ваксините, включително тези да covid, медицинска апаратура и ветеринарните препарати; също хранителните добавки и тютюневите изделия. Също така FDA контролира изпълнението на някои закони, например, на раздел 361 от Закона за общественото здравеопазване (Public Health Service Act) и свързаните с него подзаконови актове. В задачите на агенцията влиза и контролът за спазването на законодателните норми в областта на поддържане качеството на хранителните продукти, лекарствените препарати и козметичните средства.

  1. Definition of USFDA // MedicineNet. Архивиран от оригинала на 2019-07-20. Посетен на 2 май 2019. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Food and Drug Administration в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​