Адзуро (музикален фестивал)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Музикален фестивал „Адзуро“
Информация
ОснователиВиторио Салвети
Активни години19821992
Сайтwww.storiaradiotv.it/AZZURRO.htm

Музикалният фестивал „Адзуро“, познат още като „Estate d'Europa“ (Лятото на Европа), е музикален фестивал, който се провежда в периода 19821992 година.

История[редактиране | редактиране на кода]

„Адзуро“ се ражда от идеята на Виторио Салвети за музикален фестивал, който да носи късмет на футболистите от Националния отбор по футбол на Италия (познати като gli Azzurri – букв. Сините), които скоро след това стават световни шампиони на Световното първенството по футбол 1982 година в Испания. Главната цел на фестивала е да популяризира италианската музика чрез система за гласуване и участие в него, която се различава от обикновените музикални събития.

Първите две издания са излъчени на живо по програмата Rai 2, а останалите осем – по Italia 1. Място на провеждането му е театър „Петруцели“ в град Бари, който е домакин на фестивала от 1982 до 1989 година, като изключение прави третото му издание през 1984, което се провежда в Националния театър на Милано. През 1990 година се мести в Двореца на киното във Венеция, през 1991 – на Площада на синьорите във Виченца, а през 1992 се връща в Бари, само че в театър „Тийм“, тъй като „Петруцели“ рухва в пожар през месец октомври на 1991 и е построен отново чак през 2009 година.

Система за участие и гласуване[редактиране | редактиране на кода]

Системата е следната – състезават се отбори от певци и групи, които водят дуели, за да достигнат първото място. Имената на отборите се основават на разнообразни теми: в първото издание се делят на музикални стилове, после на животни с ярки цветове, по-късно на елементи от флората, след което водна тематика с ярки цветове, проста водна тематика и накрая отново цветове.

Победителят се съобщава от жури, съставено от сто души, избрани от специализираното сдружение „Doxa“ (Докса), което се занимава с проучвания, основани на общественото мнение. До това жури се намира друг състав – от журналисти от националните вестници като „La Gazzetta dello Sport“, „Il Messaggero“, „Corriere della Sera“, „La Gazzetta del Mezzogiorno“ и „Ciak“, както и от радиоводещи на станции като „Radio Dimensione Suono“, „Radio Italia“ и „Radio Milano International“. За осъществяването на връзката между радиата се грижи Корадо Тедески.

Водещи[редактиране | редактиране на кода]

Отбори победители[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Azzurro (programma televisivo) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​