Джани Моранди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джани Моранди
италиански певец
Джани Моранди 
Роден: 11 декември 1944 г. (71 г.)

Джани Моранди (на италиански: Gianni Morandi, роден Gian Luigi Morandi) е един от най-известните и обичани италиански певци в последните 40 години. Започва кариерата си през 1962 година. През 1970 участва в конкурса на Евровизия с песента Occhi di ragazza (Очите на момичетата). Най-голям успех му носи песента от филма "Кръстникът"-"Parla piu piano". Печели първа награда на фестивала в Сан Ремо през 1987, втора през 1995 и трета през 2000.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Детската му мечта е да стане боксьор

След няколко крошета на ринга обаче разбира, че това не е за него. Иначе никога и за нищо не се е предавал. За секрета на неговата жизненост сегашната му съпруга Анна Дан има едно обяснение: „Ентусиазмът!”. Той прави всичко с вдъхновението на 20-годишен. Вероятно със същата жар от 15 до 19 февруари Джани Моранди ще влезе в новата си роля – на арт директор и водещ на 61-вия фестивал в Сан Ремо. За пръв път в историята на култовата музикална надпревара певец ще заеме мястото на домакин, сменяйки на подиума в театър „Аристон” дежурното почти всяка година конферансие Пипо Баудо. „Аз самият не знам как са се спрели на мен – казва Моранди. – Работех по друг тв проект, „Канцонисима” – песенен конкурс с продължителност 4 месеца. Бях успял да убедя 30 известни изпълнители да дойдат да се състезават, представяйки свои стари хитове и неиздавани парчета. Щеше да е същински маратон от септември до декември за разлика от Сан Ремо, където трябва да изиграеш картите си всичко на всичко за 4 вечери. Само че от държавната телевизия RAI ни отрязаха заради бюджетни проблеми”.

В последните години фестивалът се печели от изгряващи звезди, постигнали малко преди това успех в някой музикален риалити формат или шоу за откриване на таланти. За мнозина тези предавания са фабрика за илюзии, но подобно е било положението и през 60-те, уверява ветеранът. А той познава по-добре от всеки друг превратностите по пътя на артиста – ефекта на внезапно стоварилата се слава и драмата на забвението след това. Още на 16 Джани става абсолютна икона –


дори Челентано не предизвиква толкова възторзи

в онази епоха. Десет години по-късно, вече продал над 30 милиона плочи, изпада за цяло десетилетие зад борда, за да се върне в началото на 80-те по-силен и комплексен от всякога. И така до днес... „Светкавичния успех е трудно да го управляваш, може да ти завърти главата. И на мен не ми беше лесно – връща лентата Моранди. – В началото моята популярност не ми позволяваше да изляза от къщи. Всеки път, когато отивах на кино, в залата палеха осветлението, защото хората искаха да ме видят. Да не говорим пък, като отбивах военната си служба: веднъж полковникът ме сложи караул и настъпи страшна суматоха... После изведнъж всичко се промени”.

На 5 юли 1971 г., когато Джани Моранди е подгряващ изпълнител на концерта на Led Zeppelin в Милано, публиката яростно го освирква. Въпреки че много от парчета, които Джани е композирал и пял тогава, са си чистокръвен рок и днес звучат изненадващо свежо и модерно, тогава го обвиняват, че не е съумял да интерпретира вятъра на промените от 1968. Което е абсурдно, защото самата Джоан Бейз малко преди това е превърнала неговата песен „Имаше едно момче, влюбено в Бийтълс и Ролинг Стоунс” в химн на студентската революция и протеста срещу войната във Виетнам. Така или иначе за Моранди настава наистина кризисен период, белязан от няколко сериозни плесници на съдбата. В родината му никой вече не го търси за участия, развежда се с жена си, а баща му, който за пръв път го придружава по време на едно турне в Южна Америка, получава инфаркт и умира в хотелската им стая в Каракас едва на 49 години.

Довчерашната знаменитост дави мъката си в уиски, безразборни връзки и хазарт. „Пропилях цяло състояние. По няколко милиона на вечер, достатъчни да се купи малък апартамент, изгаряха на игралната маса – признава Моранди. – Една сутрин, докато се връщах у дома като пребит, видях дъщеря ми Мариана да излиза от входа и да тръгва за училище. Скрих се като крадец. Толкова се засрамих от себе си, че реших да взема отново живота си в ръце”. За щастие успява да се опази от наркотиците. Но все пак името му, макар и погрешка, е забъркано в скандал. Полицията открива телефона му в бележника на някакво момиче, арестувано за притежание на наркотици, и то излъгва, че снабдява певеца с дрога. Така в 5 призори униформени с кучета нахлуват у тях. В първия момент Джани се стряска, защото в кутия крие

12 000 долара, заработени от един концерт в Ню Йорк

Щом обаче разбира, че търсят кокаин, избухва в смях. Обискът приключва с раздаване на автографи и стискане на ръце, а когато новината излиза в пресата, текстописецът Могол се шегува със „замесения”: „...Поне ще се простиш с досадната си репутация на добро момче!”... В периода, когато нещата му не вървят, приятели съветват Моранди да се образова. И той записва специалност контрабас в консерваторията „Санта Чечилия” в Рим, за да изпълни със смисъл дните си. Даже има намерение да става диригент. Не му се налага – най-добрата част от кариерата му идва след това, по-съзнателна и по-заслужена, изградена със собствената му глава. Работи и в телевизията, и в театъра, и в киното, но никога не престава да бъде певец. „Правя тази музика, която кара хората да се вълнуват и да мечтаят” – убеден е днес той.


Джан Луиджи Моранди е роден в Монгидоро край Болоня на 11 декември 1944 г. Баща му Ренато, убеден комунист, е обущар, а майка му Клара – гладачка. От 7-годишен Джани работи: лъска обувки и продава бонбони в единственото кино в селото. Собственикът и местният бръснар забелязват музикалния му талант и го водят на прослушване в клуб „Клаудио Вила” в града, но там не го одобряват. След чиракуване пред микрофона в салоните за танци и на празниците на в. „Унита” официално дебютира през 1962 с песента „Със 100 км в час”. От този момент започва възходящата му кариера в сътрудничество с композитори от ранга на Енио Мориконе и Франко Милячи. На 19 години издава първата си дългосвиреща плоча. През 1966 се жени за актрисата Лаура Ефрикиан, с която през 1979 се развежда. Като изпълнител е участвал 6 пъти в конкурсната програма на фестивала в Сан Ремо, но го е печелил само веднъж: през 1987 заедно с Енрико Руджери и Умберто Тоци с песента „Може да се даде повече” (Si può dare di più). Има три деца: Мариана (1969), Марко (1974) и Пиетро (1997), роден от връзката му с Анна Дан, за която се жени през 2004. Вегетарианец е.Преди години бившата му съпруга, актрисата Лаура Ефрикиан, отсича: „В егоизма!”. Връзката им е бурна и мъчителна, двамата се разделят с лошо. Днес, когато омразата е отшумяла, на същия въпрос тя отговаря: „В твърдостта”. Няма начин да го откажеш от идея, която е влязла в главата му. Всъщност има една, от която се е отказал още като момченце.


Винаги усмихнатият Джани Моранди се радва на живота и продължава да твори. На 69 години той не смята да се отказва нито от концертите на живо, нито от участието в маратони.


На 69 години Джани Моранди има 38 албума, записал е 560 песни, изнесъл е 3420 концерта в Италия и 320 в чужбина - в 30 страни, и притежава състояние, което му позволява да прави каквото поиска.

Има и най-важните неща - здраве, стабилно семейство и любовта на публиката. И вместо да се отдаде на тих, спокоен живот, граби с пълни шепи от ежедневието. Затова и не е за учудване, че е истински пристрастен към правенето на селфи, към сцената и спорта.

Последното предизвикателство на Джан Луиджи, както е рожденото му малко име, приключва днес - концерт в Рим от последния му тур. Дни преди началото му Моранди участва в маратона на Бостън - година след атентата.

Състезава се в групата на хората на възраст от 65 до 69 години и завърши на 395-о място от 554 участници. А в общото класиране на всички, без оглед на възраст, е на 27 208-о място от почти 36 000 участвали.

Джани живее от 14 години в град Сан Лазаро, недалеч от Болоня, в имение с голям парк заедно с втората си съпруга Анна. От нея певецът има 17-годишен син Пиетро, който е четвъртото му дете. Иначе от първия си брак има дъщеря Марина (45 г.) и син Марко (40). И двамата са певци, като Марко често участва в концерти с баща си. Семейната идилия се допълва от петимата внуци, всички момчета. Обичаният певец, чиято слава го спохожда още на 20 години, е страстен почитател на интернет. Затова всеки ден публикува послание към хората в профила си във фейсбук и задължително със снимка.

Разкрива и личните си преживявания, като например как готви или как помага в градината. По време на подготовката си за маратона в Бостън Джани почти всеки ден имаше снимка от поредния му крос, често над 10 км. Иначе е участвал в 11 класически маратона от по 42,195 м и в 41 полумаратона.

Страстта му към спорта има и друго измерение. През 1987 година основа националния футболен отбор на Италия от певци. Самият той има в него 340 мача и 54 вкарани гола.

Любимия тим на Джани е “Болоня” и през 2010-а му става почетен президент. Отказа се от поста на 11 май тази година, когато отборът изпадна от елитната серия А. Президентството обаче не му носи само положителни емоции. Както става през януари тази година.

Тогава на домакинския мач на “Болоня” срещу “Наполи” феновете на любимия тим освиркват легендарната италианска песен “Карузо”. Тя е посветена на неаполитанския тенор Енрико Карузо, но написана от композитора от Болоня Лучо Дала. Заради случката Джани получава “Златен тапир” от тв шоуто “Striscia la notizia”, чиито аналог у нас са “Господари на ефира” със Златния скункс.

Последния си албум Моранди издаде през октомври миналата година, заглавието му е “Трябва да се живее” и в него има 10 песни. Винаги усмихнатият изпълнител е известен и с друго - че е добър приятел с всички италиански звездни певци. Иначе извън музикалната си кариера Джани може да се похвали и като актьор и вече два пъти водещ на фестивала “Сан Ремо”.