Адмиралти (остров, Канада)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Остров Адмиралти (на английски: Admiralty Island) е 79-тият по големина остров в Канадския арктичен архипелаг. Площта му е 171 км2, която му отрежда 117-то място сред островите на Канада. Административно принадлежи към канадската територия Нунавут. Необитаем.

Намира се в западната част на протока Виктория, отделящ големия остров Виктория на запад от по-малкия Кинг Уилям на изток. Островът затваря от изток залива Албърт-Едуард, вклиняващ се дълбоко в югоизточната част на Виктория, като отстои на 8,5 км на юг от п-ов Колинсън (най-източната част на Виктория) и на 25 км на изток от Виктория.

Бреговата линия с дължина 154 км е една от най-силно разчленените брегови линии от всички острови в Канадския арктичен архипелаг, като на 1 км брегова ивица се падат 1,11 км2 територия. Цялото крайбрежие е "нахапано" от множество малки заливи и полуострови. Дължината му от севе р на юг е 24 км, а максималната му ширина – 9 км.

Релефът е равнинен, изпъстрен със стотици малки езера, като максималната височина достига едва 26 м.

Островът е открит през май 1853 г. от участници в британската полярна експедиция, възглавявана от сър Ричард Колинсън, изпратена да търси изчезналата експедиция на Джон Франклин.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Admiralty Island (Nunavut)“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.