Азиатски речни костенурки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Азиатски речни костенурки
Cuora amboinensis kamaroma j.jpg
Cuora amboinensis kamaroma
Mauremys leprosa 4.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Reptilia Влечуги
разред: Testudines Костенурки
подразред: Cryptodira Скритошийни
костенурки
семейство: Geoemydidae Азиатски речни костенурки
Научно наименование
Уикивидове Geoemydidae
W.Theob., 1868[1][2]
Синоними
  • Bataguridae Gray, 1869
  • Batagurinae Gray, 1870
Родове
Азиатски речни костенурки в Общомедия

Азиатските речни костенурки (Geoemydidae) са семейство влечуги от разред Костенурки (Testudines).

Представителите се характеризират с умерено изпъкнал или по-скоро плосък, овален до продълговат карапакс. Пластронът е голям, рядко може да притежава еластични връзки. Липсва мезопластрон. Шията се прибира вертикално в черупката, като това се отразява анатомично на устройството на първите гръдни прешлени.

Размери[редактиране | редактиране на кода]

Карапакса варира от 13 cm (Geoemyda spengleri, Heosemys silvatica) до 80 cm (Orlitia borneensis). Масата може да достигне и до 80 kg.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Както подсказва името, представителите обитават предимно Азия, но има и видове срещащи се в южна Европа, Централна Америка и северната част на Южна Америка. Семейството има един представител в България:

Местообитание[редактиране | редактиране на кода]

Обитават предимно водоеми или местности с близост на вода. Повечето видове живеят в сладководни басейни, като някои дори могат да се открият и в планински потоци (Cyclemys dentata, Cuora trifasciata), а други в естуарите на реките (Batagur baska, Callagur borneoensis). Callagur borneoensis е вид, който снася яйцата си по морски плажове, подобно на морските костенурки, което е нетипично за семейството. Geoemyda spengleri, Heosemys silvatica и Pyxidea mouhotii са сухоземни обитатели. Понякога обаче дори в един род местообитанията могат да се различават. Например в род Rhinoclemmys има изцяло сухоземни видове (Rhinoclemmys annulata), както и видове предпочитащи водоеми (Rhinoclemmys annulata).

Репродуктивни особености[редактиране | редактиране на кода]

Повечето видове отлагат по-малко от 10 яйца на люпило, но няколко вида отлагат яйца няколко пъти в рамките на един сезон. Сред "рекордьорите" в семейството са: Geoclemys hamiltoni, която отлага от 18 до 30 яйца, Batagur baska отлага средно 20 яйца, Callagur borneoensis отлага от 15 до 25 яйца на гнездо. Инкубационният период е средно от 3 до 5 месеца.

Начин на хранене[редактиране | редактиране на кода]

Повечето видове са растителноядни (Kachuga smithi), или всеядни, но се отличават и типични хищници (родовете Malayemys и Mauremys).

Класификация на семейството до родове[редактиране | редактиране на кода]

Семейство Geoemydae (Bataguridae)

  • указано в: Order Testudines: 2013 update
  • указано в: Checklist of Chelonians of the World