Акантозис нигриканс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Акантозис нигриканс на кожата на лакътя
Акантозис нигриканс на кожата под мишницата

Акантозис нигриканс (на латински: Acanthosis nigricans) е медицинско състояние, изразяващо се в хиперпигментация на кожата, при която кожата става кафява към черна, с уплътнена, подобна на кадифе структура. Обичайно се локализира в гънките на тялото като предните и страничните гънки на врата, подмишниците, пъпа, слабините, челото и други части, при които се получава триене.

Акантозис нигриканс условно се дели на доброкачествена и злокачествена форма, въпреки че може да се дели на синдроми според причината за поява:

Типично се проявява при хора под 40 години, може да бъде генетично унаследено състояние и се асоциира със затлъстяване или ендокринно заболяване като хипотиреоидизъм, акромегалия, овариална поликистоза (синдром на поликистозните яйчници), инсулино-резистентен диабет или болест на Кушинг.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Acanthosis nigricans“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.