Аквапланинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
При голяма скорост по покрита с вода повърхност колелото "плува".

Аквапланинг е възникването на хидродинамичен клин в основата на контакта на гумата на автомобила. Това означава напълно или частично да се загуби сцеплението, предизвикано от наличието на воден слой, отделящ гумата на автомобила от пътната повърхност. При това транспортното средство става неуправляемо. Това става когато колелото не успява да отстрани водата от мястото на контакта с пътната настилка. Колкото по-голям е водния слой и по-малка дълбочината на протектора на гумата, толкова по-голяма е опасността от аквапланинг.

Критична скорост[редактиране | редактиране на кода]

Изпитанията при условията на полигон показват, че критичната скорост за появата на аквапланинг е 70—100 км/ч. В реални условия критичната скорост зависи от много фактори[1] (неравност на пътя, дълбочина на водата, конструкцията на протектора, налягането на гумата, износването й, окачване на автомобила и др.) и може да стане и при 40 км/ч. По-широките гуми по-лесно попадат в аквапланинг от по-тесните, но разбира се има значение вида на протектора.

Поведение на автомобила и контрамерки[редактиране | редактиране на кода]

Критична ситуация може да възникне след аквапланинга, ако предните колелета в момента на сцеплението с пътя са малко завъртени.

Когато автомобилът попадне с едното колело във водата, мигновено се увеличава съпротивлението на движение и вследствие на това рязко се снижава скоростта на движение съпровождано от удар, при което кормилото може да бъде изтръгнато от ръцете на водача и автомобила да се завърти. Затова кормилото трябва да се държи здраво с ръцете в положение „10-2“ или „9-3“ (по стрелките на часовника).

Често пъти водачът, за да стабилизира автомобила, завърта кормилото и при излизане от водата колелата, при сцеплението отново променят посоката на движение на автомобила. За предотвратяване на това завъртане кормилото се коригира с кратки премествания и връщане в начално положение, така че при излизане от локвата колелата да са насочени направо.

За прекратяването на аквапланинга специалистите съветват да се отпусне педала на газта: съпротивлението на водата и спирачното действие на двигателя ще доведат до бързо намаляване на скоростта. При автомобили с предно предаване натискането на спирачки може да доведе до блокиране на колелетата и загасване на двигателя, а при задно предаване рязкото спиране може да доведе до занасяне и затова трябва да се спира плавно. За избягването на аквапланинг е необходимо да се влиза в локвата с ниска скорост и да се преминава по права линия.

Конструкция на пътното покритие[редактиране | редактиране на кода]

Наличието на локви по пътя е конструктивен дефект.

Гуми за дъжд[редактиране | редактиране на кода]

Отвеждащи водата канали в протектора

Гумите за дъжд намаляват риска от аквапланинг и освен канали по посоката на движение имат и дълбоки канали за отвеждане на водата.

На гумите има означения с пиктограми за дъжд или с думи (rain — дъжд, water или aqua — вода) в наименованието на гумата.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Aquaplaning. auf: kfz.net
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „аквапланирование“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.