Акешхус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Акешхус
Akershus
Административно деление на Норвегия
Знаме
      
Герб
Местоположение в НорвегияМестоположение в Норвегия
Страна Норвегия
РегионИзточна Норвегия
Административен центърОсло
Площ4918 km²
Население614 026 души (2018)
125 души/km²
Часова зонаUTC+2
ISO 3166-2NO-02
Официален сайтwww.akershus.no
Акешхус в Общомедия

Акешюс (книжовен норвежки: Akershus) е фюлке (област) в Норвегия. Той е кръстен на крепостта Акерсхус в Осло. От средновековието до 1919 г. Акерсхус е феод и главен окръг, който включва по-голямата част от Източна Норвегия. След 2020 г. бившият окръг Акерсхус е слят с окръг Викен заедно с бившите окръзи Йостфол и Бюскерю. През 2021 г. администрацията на окръг Викен инициира процес за възстановяване на Акешхус като окръг. [1]Населението е 523 272 жители (2008 г.), а има площ от 4918 кв. км. Намира се в часова зона UTC+1, а лятното часово време е по UTC+2. Областта обгръща столицата на Кралство Норвегия Осло, подобно на отношенията между София и Софийска област. Администрацията на областта се намира в Осло, който сам по себе си формира самостоятелна област. Основното летище на Осло – Гардермьоен, се намира в областта. Областта разполага също и с две болници.

География[редактиране | редактиране на кода]

Като географски термин значението на Акешхус се е променило с течение на времето. Първоначално Акешхус се отнася основно за окръг Акешхус, който включва по-голямата част от Източна Норвегия, с изключение на Горен Телемарк и Бохуслен (сега основно част от Швеция). Съвременният окръг Акешхус е пряко продължение на подокръг Акешхус, създаден през 1682 г. Главният окръг Акешхус престава да съществува през 1919 г., след което Акешхус става синоним на модерния окръг. Най-централната и важна община на Акешхус, Акер, е прехвърлена и слята с Осло през 1948 г.

След 1948 г. окръг Акерсхус е условно разделен на Аскер и Берум на запад от Осло, Фоло и Ромерике.

Обхващайки множество предградия и градски райони на Осло, Акешхус е един от най-гъсто населените райони в страната. Основните национални железопътни линии в Осло минават през Акешхус с много възли и станции като Аскер, Санвика, Ски и Лилестрьом. Акешхус включва част от езерото Мьоса и част от река Глома.

Окръгът включва и историческото място Ейдсвол, на 48 км северно от Осло, в което националното събрание ратифицира норвежката конституция през 1814 г. Южно от Ейдсвол е международното летище, летище Осло Гардермоен. Предишното международно летище на Осло, Форнебу, също се намира в Акешхус . Имението на престолонаследника се намира в Аскер (кралският дворец е в Осло).

Име[редактиране | редактиране на кода]

Окръгът е кръстен на крепостта Акешхус. Крепостта е построена през 1299 г., а значението на името е „укрепената къща на окръга Акер“. Името сега е малко подвеждащо, тъй като крепостта сега е извън Акешхус (от 1842 г. е в окръг Осло). Всъщност администрацията на Акешхус се намира и извън окръга, в центъра на Осло.

Герб[редактиране | редактиране на кода]

Гербът е приет през 1987 г. Той показва фронтон от крепостта Акешхус.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Nytt stortingsflertall – prosess for Viken // Viken. Архивиран от оригинала на 2021-10-04. Посетен на 2022-02-09.