Актинии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Актиния)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Актинии
Anemone monterey madrabbit.jpg
Актиния в аквариума до Монтерей
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Cnidaria Мешести
клас: Anthozoa Корали
разред: Actiniaria Актинии
Научно наименование
Уикивидове Actiniaria
Подразреди
Актинии в Общомедия

Актиниите (Actiniaria) са разред от океански хищни безгръбначни животни от разред Actiniaria. Като мешести животни, актиниите са близки до коралите, медузите и хидрите. Повечето от актиниите са прикрепени животни. Има около 1200 вида, които обитават всички морета по света.

Те са нисши животни, които образуват отровен секрет. Той предизвиква силен сърбеж и обрив. Актинията отделя от пипалата си пареща отровна течност, при това с невероятно голяма сила от почти 7 гигапаскала. Понякога на мястото на докосването се появява подутина, която посинява, некротизира и се разранява.

Това е придружено от треска, висока температура, главоболие, силна отпадналост. Миниатюрните отровни стрели на Актинията достигат скорост до 400 m в секунда – това е най-бързото движение, което е измерено досега в природата! Повечето хора ги мислят за цветя.

Допирът до конската актиния (Actinia equina), която се среща и в Черно море, предизвиква само леко опарване. Опарването от някои актинии обаче, които се срещат, например в Японско море, предизвиква дълготрайно отичане на ръката, която се е допряла до тях.[1]

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Разред Актинии

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Божков, Димо. Хищници и хищничество в животинския свят. ДИ „Наука и изкуство“, С., 1989.