Албанска низина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Музакия на заден план е най-обширната равнина от цялата низина. На преден план е манастира Света Богородица (Аполония)

Албанската низина (на албански: Ultësira Perëndimore e Shqipërisë) е един от четирите географски региона в Албания, а именно единствения равнинен и разположен западно от т.нар. албански планини. [1]

Простира се покрай Адриатическо море от Хани и Хоти на север, до Вльора на юг, и е с дължина 205 км и ширина от 10-60 км. Повърхността на низините покрай хълмистите райони е 7420 км2 (т.е. 25% от територията на Албания).

Албанската низина е най-важният икономически регион на страната, като брегът покрай него е пълен със заливи, лагуни, дюни с пясъчни плажове и ивици. Речните наноси са увеличили площта му през последните 60-70 години с близо 35 km2. Тук се отглеждат и цитрусови плодове, като това е единствената албанска земеделска платформа.

Низината има средиземноморски климат и се напоява от реките Дрин, Мати, Ерзен, Ишми, Шкумбини, Семани, Вьоса и Сушица, като водата се използва и за водоползване и промишлени нужди. По реките в албанската низина са изградени редица язовири, като в близкото минало до 20 век голяма част от тази територия била заблатена и е източник на малария. През 60-те години на века почти всички мочурища са пресушени, а обработваемата земя е нараснала с повече от 50 000 хектара.

Исторически център на албанската низина е Дуръс, като от цялата територия на днешна Албания, през средновековието само плодородната низина около града била повече време във византийско, а не в българско владение.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ultësira Perëndimore e Shqipërisë“ в Уикипедия на албански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.