Александър Демяненко

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Александър Демяненко
Алекса́ндр Серге́евич Демья́ненко
съветски актьор
Роден
Александър Сергеевич Демяненко
Починал
22 август 1999 г. (62 г.)
ПогребанСанкт Петербург, Русия

Националност СССР
 Русия
Учил вРуска академия за театрално изкуство
Актьорска кариера
Активност1958 – 1999
Семейство
БащаСергей Петрович Демяненко (1909 – 2000)
СъпругаМарина Склярова
(род. 1938 – 2017)
Людмила Демяненко
(род. 1940 – 2005)

Уебсайт
Александър Демяненко в Общомедия

Александър Сергеевич Демяненко (30 май 1937 – 22 август 1999 г.) е съветски руски филмов и театрален актьор. Удостоен е с почетната награда „Народен артист на РСФСР“. Демяненко е най-известен с ролята си на Шурик в множество филми, първият от които е комедията „Операция „Ы“ и други приключения на Шурик" от 1965 г. Кариерата му започва с филма Вятър от 1958 г.

Живот и кариера[редактиране | редактиране на кода]

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Александър Демяненко е роден Свердловск, СССР през 1937 г. Майка му Галина Белкова е била счетоводител, а баща му Сергей Петрович – актьор. По-късно Сергей работи като режисьор в Оперния театър „Свердловск“, където като дете Александър играе малки роли. Александър посещава семинари по актьорство майсторство в Двореца на културата и учи пиано в музикално училище. Освен това учи чужди езици най-вече немски в средното училище, а в гимназията започва да пее на баритон. През 1954 г. започва да учи юриспруденция в Юридическия университет в Свердловск, но е изключен от първия семестър заради пропускане на уроци. Същата година не успява да влезе в Московския художествен театър, но през 1955 г. е приет както в Държавния институт за театрално изкуство „Луначарски“, така и в Театралния институт „Борис Щукин“ в Москва. В крайна сметка той избра Луначарски.[1]

Актьорска кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1958 участва във филма „Вятър“. През 1959 г. завършва Държавния институт за театрално изкуство „Луначарски“ – театрално училище по актьорско майсторство. След това работи в театъра Маяковски в Москва. През 1959 г. участва във „Всичко започва с пътя“.

През 1961 г. се мести в Ленингград и става актьор в студио Lenfilm. Там участва във филмите „Порастнали деца“, „Нощта преди Коледа“, „Мир на идващите“ и е избран за главната роля в „Кариерата на Дима Горин“. През 1962 г. участва в „Празен полет“ и „Бей, барабан!“. През 1963 г. участва в „Каин XVIII“, „Първият тролейбус“ и „Чека служител“. През 1964 г. участва във „Върната музика“ и „Държавен престъпник“.

През 1965 г. е избран за ролята на Шурик в класическата съветска комедия "Операция „Ы“ и други приключения на Шурик". През 1966 г. участва в продължението на филма – „Кавказска пленница или новите приключения на Шурик“. През 1967 г. участва във „Война под покривите“. През 1969 г. участва в „Утре 3-ти април“ и „Река Ургум“, а през 1971 г. – в „Даурия“. През 1972 г. участва в „Здравей и довиждане“ и „Учител по пеене“.

През 1973 г. участва в „Иван Василиевич сменя професията си“ в ролята учен на име Шурик, който изобретява машина на времето. Демяненко не успява да участва в други роли заради разпознаваемия му образ на зубъра Шурик, но често дублира чуждестранни филми.

Последни години[редактиране | редактиране на кода]

Гробът на актьора и съпругата му

През 1997 г. участва във филма „Old Songs of the Main Things 2“, в ролята на остарелия Шурик. През 1998 г. отново влиза в известната си роля на професор в „Old Songs of the Main Things 3“.

Диагностициран е със сърдечна недостатъчност, но се страхува от операция за байпас. Александър Демяненко умира от инфаркт през 1999 г.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Първият му брак е с Марина Склярова, с която ходи на уроци по актьорско майсторство. Развеждат се и той се жени за Людмила Демяненко, режисьор на дублажа Lenfilm, и става пастрок на дъщеря ѝ, която по-късно става актриса.

Източници[редактиране | редактиране на кода]