Александър Донев (музикант)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Александър Донев.

Александър Донев
български кавалджия
Роден
15 юли 1960 г. (63 г.)
Музикална кариера
Стилбългарска народна музика
Инструментикавал
Активностот 1987 г.

Александър Михайлов Донев е български музикант, изпълнител на кавал.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Средното музикално училище в град Котел. Свири от дете на кавал в музикалните школи в родния си град. Следват многобройни записи в българското национално радио и българската национална телевизия с различни музиканти и оркестри, свирейки в различни стилове и жанрове.

От 1987 г. А. Донев постоянно свири с оркестър „Фолк“, по-късно преименуван на „Цветница“. Изявяват се във фолклорното предаване „От българско по-българско“ по телевизия СКАТ.

Алексанъдр Донев има постоянно ангажименти в страната и чужбина. Музикантът участва в направата на компакт-дискове на различни солисти, както и с най-големите светила на българския фолклор като Надка Караджова, Калинка Вълчева и др.

През 1991 г. за първи път в България се организира Практически семинар за балкански фолклор за чужденци, където А. Донев свири на кавал. Музиканти, танцьори и певци от цял свят имат удоволствието да се насладят на красотата на българския фолклор и природните забележителности на България.

Имал е многобройни участия във Франция, Германия, Нидерландия, Дания, Турция, Гърция, Сърбия, Скандинавия. Свири музика от всички региони на страната, включително и нашумелия напоследък етноджаз.

Източници[редактиране | редактиране на кода]