Алзет

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Река Алзет преминаваща през старата част на град Люксембург, Грунд

Алзет (на френски: Alzette, на люксембургски: Uelzecht, на немски: Alzig) е европейска река с дължина 73 km, която тече през териториите на Франция и Люксембург. Десен приток е на река Зауер.

Извира от Тил край град Вилерупт във френския департамент Мьорт е Мозел. След няколко километра пресича границата между Франция и Люксембург. При Ламешмилен (край Бергем) в река Алзет се влива реката Мес. На люксембургска територия реката протича през градовете Еш-сюр-Алзет, град Люксембург и Мерш, и се влива в Зауер при Етелбрук.

Самата река Зауер е приток на река Мозел.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Alzette“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.