Алфа-токоферол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Алфа-токоферол (α-токоферол) е вид токоферол или витамин Е, наричан още витаминът на младостта. Спечелил е това наименование благодарение на силните си антиоксидантни свойства като предпазва организма от вредното влияние на околната среда. Има благотворен ефект върху кръвоносната и имунната система, плодовитостта при мъжете и жените, здравето на очите и т.н. Като добавка в хранителните продукти според класификацията на ЕС, неговият номер е Е307. Алфа-токоферол е форма на витамин Е, която се усвоява и акумулира в човешкото тяло най-лесно и бързо от всички форми на витамин Е.

Естествени източници[редактиране | редактиране на кода]

Множество храни са естествен източник на витамин Е. В сравнително високи дози алфа-токоферол може да бъде открит в слънчогледови семки, бадеми, лешници, фъстъци, спанак, броколи, соя, киви, манго, домат. Най-голямо съдържание на алфа-токоферол има в маслото от пшенични зародиши (20,3 мг в една супена лъжица).

Ефект върху здравето[редактиране | редактиране на кода]

Противовъзпалителен ефект и сърдечно-съдови заболявания[редактиране | редактиране на кода]

Според проведени изследвания, алфа-токоферол има противовъзпалителни свойства. Сърдечно-съдовите заболявания са основна причина за смъртност в развиващите се държави и играят важна роля при възпаленията във всички фази на атеросклерозата. Терапията с високи дози на алфа-токоферол намалява освобождаването на предизвикващите възпаление цитокини, като интерлевкин-1бета, интерлевкин-6 и др. Алфа-токоферол намалява и нивата на С-реактивен протеин при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и при лица с риск от такива заболявания като диабетици и пушачи. (1)

Противораков ефект[редактиране | редактиране на кода]

Изследвания сочат, че администрирането на алфа-токоферол при лица с риск от ракови заболявания, намалява значително производството на карциногенни елементи, предизвикани от приема на нитрати и амиди с храната. Лабораторни изследвания с мишки изследвания показват, че прилагането на алфа-токоферол при животни намалява появата на химически причинени тумори на меките тъкани като кожа, млечни жлези и д.р. Това е и един от най-важните антиоксиданти в клетъчните мембрани. (2)

Недостиг на витамин Е (алфа-токоферол)[редактиране | редактиране на кода]

При хората, липсата на витамин Е може да доведе до сериозни невромускулни проблеми като спиноцеребрална атаксия и миопатия. Периферната невропатия може да се дължи на нарушения, причинени от свободни радикали. По подобен начин при децата, липсата на витамин Е и ефектът на свободните радикали може да доведе до анемия. (3)

Употреба в козметични продукти[редактиране | редактиране на кода]

Лабораторни изследвания с различни съставки на витамин Е сочат, че алфа-токоферол има фото-защитен ефект и предпазва от образуването на премутационни промени в ДНК-то, свързани с образуването на рак на кожата. Поради тази причина витамин Е и по-точно алфа-токоферол се използва широко в слънцезащитни продкти, минимизирайки вредните ефекти на UV лъчите. (4)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ann N Y Acad Sci. 2004 Dec;1031:195 – 203.
  • ATBC Cancer prevention study group. The alpha-tocopherol, beta-carotene lung cancer prevention study: design, methods, participant characteristics, and compliance. 1994.4:1 – 10
  • REGINA BRIGELIUS-FLOHÉ, MARET G. TRABER. Vitamin E: function and metabolism
  • THE SCIENTIFIC COMMITTEE ON COSMETIC PRODUCTS AND NON-FOOD PRODUCTS INTENDED FOR CONSUMERS. THE USE OF ALPHA-TOCOPHEROL ACETATE IN COSMETIC PRODUCTS. SCCNFP/0494/01
  • National Institute of Health.