Алън Пакула

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Алан Пакула
американски режисьор
Алан Пакула 
Роден: 7 април 1928 г.
Починал: 19 ноември 1998 г. (70 г.)
Мелвил, Ню Йорк, САЩ

А̀лан Джей Паку̀ла (на английски: Alan J. Pakula) е известен американски кинорежисьор, продуцент и драматург.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Алан Пакула е роден на 7 април 1928 година в Ню Йорк. Родителите му са еврейски емигранти от Полша. Записва да учи в Йейлски университет, след завършването на който смятал да поеме семейния бизнес, но започва работа в света на киното. Започва славната си кариера в студията „Уорнър Брос“, като асистент и продуцент на анимационни филми.

На 35 годишна възраст се жени за известната актриса Хоуп Ланге, с която живеят в продължение на 8 години. Втория му брак е с Хана Кан Бърстийн, който продължава до трагичната и нелепа смърт на Пакула, през 1998 година.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Работата му за кинокомпаниятя "Уорнър Брос", а по-късно и в „Парамаунт Пикчърс“, му помага да усвои в дълбочина тайните на киноизкуството.

Дебюта му като продуцент се състоява през 1957 г. с филма "Страхът нанася удар". В течение на 8 год. Пакула си сътрудничи с режисьора Робърт Мълиган, като връх в тяхното съвместно творчество е филмът Да убиеш присмехулник, който печели 3 награди „Оскар“ и 3 „Златен глобус“.

На 18 ноември 1998 г., по време на движение, в неговото "Волво" връхлита тръба, излетяла от чужда кола. Смъртта за 70-годишната кинолегенда е мигновена.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]