Ал-Шабаб

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Харакат ал-Шабаб ал-Муджахидин (ХШМ, на арабски: حركة الشباب المجاهدين‎), в превод „Муджахидинско младежко движение“, по-известно само като ал-Шабаб (на арабски: الشباب‎, в превод „Младежите“) е терористично крило на войнствената ислямистка организация ал-Кайда, базиращо се в Сомалия. Официално е признато през 2012 година. Към 2012 година групировката контролира големи площи от южната част на страната, където по някои сведения е наложила строгото спазване на шариата. Войсковият потенциал към май 2011 година е около 14 426 войника. През февруари 2012 г. водачите на ал-Шабаб имат противоречия относно съюза с ал-Кайда и бързо губят контрола си.

Групата израства от Ислямския съюз на съдилищата, която се разделя на няколко по-малки фракции след поражението си от 2006 г. от Сомалийското Преходно федерално правителство (ПФП) и военните съюзници на ПФП от Етиопия. Ал-Шабаб описва себе си като водеща джихад срещу „враговете на исляма“ и води битки с ПФП и Мисията в Сомалия на Африканския съюз (АМИСОМ). Обвинявайки чуждоземните организации в задни мисли, за членовете на групировката се твърди, че са заплашвали, отвличали и убивали помощни работници, което води до прекратяването на хуманитарните операции и извеждането на лицата, занимаващи се с облекчаване на военното положение. Групировката е обявена за терористична организация от няколко западни правителства и служби за сигурност.

В началото на август 2011 година войниците на ПФП и техните съюзници от АМИСОМ успяват, по някои сведения, в превземането на Могадишу от войниците на ал-Шабаб. В резултат на едно от последните засушавания и убийството на високо поставени лица в организацията, в ал-Шабаб настъпват идеологически разцепления. Ал-Шабаб е враждебно настроена към суфистките традиции и често води сблъсъци с войнствената суфистка групировка Ахлу Суна Уалджама.