Амадок I

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Амадок.

Амадок I
цар на одрисите
Роден: V век пр. Хр.
Починал: IV век пр. Хр.

Аматок I (Аматок, Амадок, Медок; на латински: Amadocus I, на гръцки: Ἀμάδοκος) е тракийски владетел на одрисите от първата половина на V век пр. Хр., през 410-390 г. пр. Хр. Появата му на политическата сцена се отнася към 407 г. пр. Хр.. Родословието му е неизвестно.

Аматок е наречен от Ксенофонт в Анабазис“ „Горен цар“; „сегашният цар“, „цар на одрисите“, а Исократ го определя като „стария“. По време на своето управление Аматок успява да запази стабилността и авторитета на Одриската държава; води дипломатична политика. Сече сребърни и бронзови монети в монетарницата в Маронея. Част от заслугите му са свързани с подобряването на отношенията с Атина посредством установяването на приятелски отношения с Алкивиад и задълбочаване на сътрудничеството между двете страни.

Първоначално Аматок покровителства сина на своя парадинаст Месад — Севт, но впоследствие влиза в конфликт с него. Отношенията между двамата се изострят. Причина за това се оказва разминаването в политическите интереси и нарасналият стремеж на съуправителя за самостоятелно управление. Аматок се опитва да наблюдава и контролира действията на Севт, но впоследствие парадинастът се оказва в основата на заговор срещу владетеля. При така създалата се обстановка Атина поставя задачата на Тразибул да нормализира отношенията между династиите. Стига се до установяването на дипломатични отношения между Аматок и Тразибул. Аматок е признат за законен владетел на държавата, като е признато върховенството му.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Севт I Цар на одрисите
(407 пр.н.е. – 386 пр.н.е.)
Хебризелм