Амазонски риф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Карта на Амазонския риф, в контекста на границите на Бразилия, Френска Гвиана и Суринам, като главните рифови структури са маркирани в оранжево.

Амазонският риф представлява обширна система от коралови и гъбени рифове, която се намира в Атлантическия океан, покрай крайбрежията на Френска Гвиана и Северна Бразилия. Това е една от най-големите системи от рифове, като предполагаемата му дължина е около 1000 km, а площта му възлиза на около 9300 km2. През 2012 г. е осъществено океанографско проучване на региона, а през април 2016 г. е публикувана статия, касаеща откриването му. За съществуването на голяма структура близо до делтата на река Амазонка са приведени доказателства още през 50-те години на 20 век.

През 70-те години на 20 век биологът Родриго Моура завършва проучване върху риболова по континенталния шелф.[1] Той също така изявява желание да продължи проучванията, за да намери рифовете, където е хванал рибата. Когато Моура установява, че рибата е около Амазонския риф и устието на река Амазонка, той прави предположение, че на по-голяма дълбочина вероятно биоразнообразието ще е по-голямо, тъй като рибата е от коралов риф.[2][3] След няколко десетилетия, група студенти от Джорджийския университет забелязват, че статията на Моура не съдържа джипиес координати, и използват звуковите вълни на Моура и проби от океанското дъно, за да намерят координатите на рифа.[1] След като вече са на мнение, че са намерили рифа, те проучват дълбините, за да потвърдят, че именно там е местонахождението му.[2] Точното локализиране отнема около 3 години, след което се прави официално съобщение за откриването му.[4]

Река Амазонка притежава около 20% от световните резерви на прясна вода. Амазонският риф е в устието на едноименната река, най-голямата в света, и 1/5 от водите в света се изтичат в океана от реката.[4] Въпреки това, в Амазонския риф биологическото разнообразие е по-малко, в сравнение с това в други подобни рифове.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Ghose, Tia (24 април 2016). „Massive Coral Reef Discovered in the Amazon River“. Live Science. Посетен на 11 април 2017.
  2. а б Danigelis, Alyssa (2016-04-26). „Enormous Coral Reef Discovered at Mouth of Amazon River“. seeker. Посетен на 1 април 2017
  3. а б Luntz, Stephen (24 април 2016). „Astonishing Coral Reef Found At Amazon River's Mouth“. IFLScience. Посетен на 11 април 2017.
  4. а б Meyer, Robinson (21 април 2016). „Scientists Have Discovered a 600-Mile Coral Reef“. The Atlantic. Посетен на 11 април 2017.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Amazon Reef“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.