Американска агенция за опазване на околната среда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Американска агенция за опазване на околната среда
Environmental Protection Agency logo.svg
Информация
Акроними EPA, рядко USEPA
Тип Държавна агенция
Основана 2 декември 1970 г.
Седалище Вашингтон (окръг Колумбия)
Ръководител Джина Маккарти
Сайт http://www.epa.gov

Американската агенция за опазване на околната среда (на английски: United States Environmental Protection Agency; EPA) е агенция на федералното правителство на САЩ, създадена с цел опазване на околната среда и здравето на хората. За постигането на тази цел агенцията разработва и следи за изпълнението на норми, основани на приетите от Конгреса на САЩ закони. Агенцията е предложена от Ричард Никсън и започва да функционира на 2 декември 1970 г.[1]. Агенцията се ръководи от администратор, назначаван от президента и одобряван от Конгреса. От юли 2013 г. тази длъжност се заема от Джина Маккарти[2]. Администраторът на агенцията е член на кабинета на САЩ.

Седалището на EPA се намира във Вашингтон, а в 10 региона на САЩ са разположени регионални офиси. Към агенцията има и 27 лаборатории. Агенцията извършва оценки за състоянието на околната среда, провежда изследвания и се занимава с образователна дейност. В задълженията ѝ влиза също да следи как се изпълняват приетите стандарти и норми, като някои от тези задължения се делегират на щатите.

Агенцията има около 15 хил. служителя на пълен работен ден, като работи също и с много външни сътрудници на договорна основа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]