Американска агенция за опазване на околната среда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Американска агенция за опазване на околната среда
Flag of the United States Environmental Protection Agency.svg
Logo of the United States Environmental Protection Agency.svg
EPA HQ - WJ Clinton Building - Main entrance - 2018a.jpg
Информация
Акроними EPA, рядко USEPA
Тип Държавна агенция
Основана 2 декември 1970 г.
Седалище Вашингтон (окръг Колумбия)
Ръководител Джина Маккарти
Сайт www.epa.gov

Американската агенция за опазване на околната среда (на английски: United States Environmental Protection Agency; EPA) е агенция на федералното правителство на САЩ, създадена с цел опазване на околната среда и здравето на хората. За постигането на тази цел агенцията разработва и следи за изпълнението на норми, основани на приетите от Конгреса на САЩ закони. Агенцията е предложена от Ричард Никсън и започва да функционира на 2 декември 1970 г.[1]. Агенцията се ръководи от администратор, назначаван от президента и одобряван от Конгреса. От юли 2013 г. тази длъжност се заема от Джина Маккарти[2]. Администраторът на агенцията е член на кабинета на САЩ.

Седалището на EPA се намира във Вашингтон, а в 10 региона на САЩ са разположени регионални офиси. Към агенцията има и 27 лаборатории. Агенцията извършва оценки за състоянието на околната среда, провежда изследвания и се занимава с образователна дейност. В задълженията ѝ влиза също да следи как се изпълняват приетите стандарти и норми, като някои от тези задължения се делегират на щатите.

Агенцията има около 15 хил. служителя на пълен работен ден, като работи също и с много външни сътрудници на договорна основа.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]