Анално изхвърлящ

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Термина анално изхвърлящ (или анално експулсивен) се свързва с черти на личността фиксирана в аналния стадий на психосексуалното развитие.

Зигмунд Фройд предполага, че по време на аналния стадий основната зона на удоволствие се премества от устата към ануса. За детето на този етап на развитие е характерно получаването на удолоствие от контрола на движението в червата. Конфликтите с родителите, свързани с приучването на хигиенни навици (като ходене до тоалетна) може да доведе до фиксация на този стадий, която може да се изрази в анално задържаща или анално изхвърляща личност.

Анално изхвърлящата личност е общо дефинирана като показваща жестокост, емоционални изблици, дезорганизация, самоувереност, (понякога) артистични заложби, великодушие, непокорство и обща немарливост.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Kosslyn, S. & Rosenberg, R. (2004) Psychology: The brain, the person, the world. (2nd ed.) Boston: Pearson Education.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Anal expulsive“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.