Направо към съдържанието

Анари

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анари
(Αναρή)
Информация
Страна Кипър
Млякокозе и овче
Пастьоризацияда
Консистенцияот много меко до твърдо сирене

Анари (на гръцки: αναρή) е сирене от козе или овче мляко, което се прави в Кипър. Анари е по-малко известно от кипърското сирене халуми, но през последните години добива популарност, благодарение на специализираните изложби и фестивали. През 2005 г. един от местните производители получава сребърен медал на световното изложение World Cheese Awards, проведено във Великобритания.

При производството на анари се използва суроватка, отделяна при производството на други сирена – обикновено халуми или кефалотири. Суроватката се загрява до 65 °C и се добавя неголямо количество прясно мляко наречено "prosgalo (просгало)" (5-10 %) за подобряване качеството на сиренето и загряването продължава до 80-85 °C. Анари се издига на повърхността, след което се премества се в съдове за изцеждане и се притиска до изсушаване.

При обикновения начин на приготвяне, описан по горе, анари има бял цвят и много мека структура, подобна на зърнената извара и сиренето рикота. Често в сиренето се добавя сол и впоследствие се изсушава чрез загряване (в миналото е изсушавано като сиренето е оставяно на слънце), като при този начин се получава много твърдо и издръжливо на съхранение сирене.

След изсушаването Анари може да се консумира прясно или сушено. Прясно, неосолено анари, се консумира с малко суроватка и с допълненение на мед или захар. Може да се прибави към сладкиши или бюрек. Прясно осолено анари се използва както другите сирена, но то трябва да се съхранява в хладилник. Сушеното твърдо анари се използва настъргано за гарнитура и като добавка на пасти и сосове.

Хранителна характеристики

[редактиране | редактиране на кода]

В 100 грама сирене се съдържат: мазнини – 15 гр.; въглехидрати – 2 гр., белтъчини – 11 гр., холестерин – 80 мгр.; калоричност – 195 ккал.