Анастасия Туманишвили-Церетели

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анастасия Туманишвили-Церетели
Родена25 август 1849 г. (стар стил)
Тифлис, Тифлиска губерния, Руска империя
Починала7 февруари 1932 г. (82 г.)
Професияписател, журналист, общественик
Националност Руска империя
Flag of Georgia.svg Грузия (Flag of the Soviet Union.svg СССР)
Активен период1880 – 1926
Жанрдетска литература
СъпругГеоргий Церетели (1891 – 1900)
Анастасия Туманишвили-Церетели в Общомедия

Анастасия Туманишвили-Церетели (на грузински: ანასტასია თუმანიშვილ-წერეთელი) е грузинска журналистка, общественичка и писателка на произведения в жанра детска литература.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Анастасия Михайловна Туманишвили-Церетели е родена на 25 август 1849 г. в Тифлис, Тифлиска губерния. Завършва през 1865 г. Института за благородни жени от Закавказието.

През 1870-те Анастасия Туманишвили си сътрудничи и получава информация за европейското образование от грузински жени в Цюрих: Пелагия Нацвилишвили, Екатерина и Олимпиада Николадзе, Олга Гурамишвили, Ефемия Елиозишвили, Екатерина Меликишвили, Мариам Церетели. През 1876 г. посещава Швейцария и Франция, където учи за методи и педагогически идеи за възпитание на малки деца, базирани на методите на Песталоци.

След завръщането си в Грузия се включва в културно-просветния живот на страната. Заедно с Екатерина Габашвили и Кеке Мески, работи неуморно за обучението на учители и подобряването на образованието на момичетата. Своите идеи излага в писмата си: „За вниманието на обществеността“ и „Женското професионално професионално училище в Тбилиси“.

Активен член е на Дружеството на грамотността сред грузинците, на Дружеството на педагозите и педагозите за жени и на женското общество „Образование“. Организатор е на младежката журналистика.

През 1883 г. е сътрудник на списание „ნობათი“ (Дарове). Под нейно ръководство през 1884 г. в Хелтубани край Гори са създадени училище и сиропиталище, а две години по-късно основава и ръководи Грузинското дружество на жените учителки.

През 1890 г. основава списание „ჯეჯილი“ (Нива), което играе важна роля в развитието на грузинската детска литература в Грузия.

Първият ѝ превод на разкази на Алфонс Доде и на Уолтър Скоте са публикувани през 1876 г. Първият ѝ разказ „Жертвата на бащата“ е публикуван през 1880 г. В периода 1881 – 1984 г. публикува поредица от кратки разкази и есета във вестниците „Дроба“ и „Иверия“.

През 1891 г. се омъжва за известния грузински писател Георгий Церетели. В периода 1893 – 1904 г. заедно с Георгий Церетели е съредактор и издател на списание „კვალის“ (Бразди).

През 1908 г. тя основава Женското дружество „Образование“ и Женската гимназия на ул. „Казбеги“ в Тбилиси (Училище Казбеги). През 1923 г. при болшевишкия режим те са закрити.

Анастасия Туманишвили-Церетели умира на 7 февруари 1932 г. в Тифлис, Грузинска ССР, СССР. Погребана е в Пантеона Мтацминда.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Молагури (1887)
  • Пять рассказов (1888)
  • Кона (1823)
  • Живой дискурс (1924)
  • Цветок (1926)

Източници[редактиране | редактиране на кода]