Анатема (защитена местност)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Защитена местност „Анатема“
41.9946° с. ш. 24.8817° и. д.
Местоположение в България
Местоположение България
община Асеновград
Площ121,9 хектара
Създаден18 ноември 2004 г.
УебсайтИАОС, Анатема
Анатема в Общомедия

Анатема е защитена местност в землището на град Асеновград.[1] Създадена е през 2004 г. с цел опазване находища и местообитания на редки и защитени растителни и животински видове.[1] На територията на местността са забранени всякакви човешки дейности с изключение на изборни и отгледни сечи.[1] Обектът се стопаниства от Държавно Лесничейство Асеновград.

География[редактиране | редактиране на кода]

Защитената местност попада в Северно-родопския нископланински климатичен район.[2] Характерни видове за местността са драка, обикновена хвойна, мъждрян, келяв и обикновен воден габър.[2] Местност Анатема е едно от малкото места, където се среща балканския ендемит атинска мерендера.[2] Установено е също наличието на консервационно значимото лечебно растение седефче.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Регистър на защитените територии и защитените зони в България – Анатема // pdbase.government.bg. Посетен на 4 юни 2015 г.
  2. а б в ПЛАН ЗА ДЕЙСТВИЕ за опазване на растителния вид Атинска мерендера // moew.government.bg. Архивиран от оригинала на 2015-06-05. Посетен на 4 юни 2015 г.
  3. КОНСЕРВАЦИОННО ЗНАЧИМИ ЛЕЧЕБНИ РАСТЕНИЯ // susherbsbg.eu. Посетен на 4 юни 2015 г.