Ангулемска катедрала

от Уикипедия, свободната енциклопедия
катедрала „Свети Петър“
Cathédrale Saint-Pierre d'Angoulême
Карта Местоположение в Ангулем
Вид на храмакатедрала
Страна Франция
Населено мястоАнгулем
Посветен наПетър
Тип на сградатакатедрала
Архитектурен стилромански стил
Статутдействащ храм
катедрала „Свети Петър“ в Общомедия

Ангулемска катедрала или Катедрала „Свети Петър от Ангулем“ (на френски: Cathédrale Saint-Pierre d'Angoulême) е католическа катедрала в град Ангулем, Франция.

Днес фасадата ѝ е украсена с около 70 скулптури. Височината на сградата е 32 м, а радиусът на купола – 8 м.[1]

Екстериор[редактиране | редактиране на кода]

На предната част са разработени два иконографски теми: на „Възнесението“ и „Страшния съд“. Христос се появява стоящ в мандорла, тъй като според преданието тя се появява в деня на неговото Възнесение. Около него са изобразени евангелистите в тетраморфни образи.

Исторически бележки[редактиране | редактиране на кода]

Поглед към купола на катедралата

Епископ Жирар II, основател на катедралата „Свети Петър“, който умира през 1136 г., е обявен за разколник в резултат на своята позиция в подкрепа на антипапа Анаклет, докато Галиканската църква подкрепя официално партията на папа Инокентий II през 1130 г. при избора на двамата папи от различни конклави. Неговото ексхумирано тяло от катедралата е прехвърлено на неизвестно място и е погребано по-късно, но все пак при тайна за положението му. По-късно намерен и препогребан в катедралата.

Граф Жан II Ангулемски (1400 † 1467), наричан „Добрият граф Жан д'Ангулем“, е погребан в катедралата в ъгъла на стълбите на хора в южния трансепт. През 1876 г. е направена скулптура на графа и е поставена отвън пред църквата.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]