Направо към съдържанието

Ани Тейлър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ани Тейлър
Ани Тейлър позира с бурето и с котката
Ани Тейлър позира с бурето и с котката

Родена
Починала
29 април 1921 г. (82 г.)
Ани Тейлър в Общомедия

Ани Едсън Тейлър (на английски: Annie Edson Taylor) е американска учителка в средно училище, станала известна като търсачка на силни усещания.

На 24 октомври 1901 г., на своя 63-ти рожден ден, става първия човек, преодолял успешно спускането по Ниагарския водопад в дървено буре[1].

За да укрепи финансовото си положение, Тейлър решава да стане първия човек, спуснал се по Ниагарския водопад в буре. За целта е използван специален дизайн, с дъбови и железни детайли и с матрак във вътрешността.[2]. Мероприятието на няколко пъти се отлага, тъй като на него се гледа като на потенциално самоубийство. Два дни преди крайната дата е проведен опит с котка, която оцелява без никакви наранявания и след това позира заедно с Ани Тейлър.[3].

В деня на спускането, бурето е качено в лодка, а тя взима със себе си талисман — малка възглавничка във форма на сърце. Спускат я от американската страна, а намират бурето на канадската страна. След това приключение тя не препоръчва повтарянето му.

  1. Daredevils of Niagara Falls // niagarafallslive.com. Посетен на 11 ноември 2015. (на английски)
  2. Parish, Charles Carlin (1987), Queen of the Mist: The Story of Annie Edson Taylor, First Person Ever To Go Over Niagara Falls and Survive ((en)), Interlaken, New York: Empire State Books, p. 47, ISBN 0-932334-89-X.
  3. Parish, p. 55.