Анорексия (симптом)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия се отнася за медицинския симптом понижен апетит. За заболяването вижте Анорексия нервоза.

Анорексия (от гръцки: α(ν), a(n) - „липса на“ и όρεξη, orexe – „апетит“) е медицински симптом, характеризиращ се с понижено усещане за апетит. Въпреки че в ненаучните публикации този термин се използва като равнозначен на анорексия нервоза, всъщност заболяването анорексия нервоза е причина за наличие на симптома анорексия. Съществуват и други причини за понижения апетит, някои от които могат да са безобидни, а други да поставят сериозни рискове за здравето на човека.

Причини за анорексия[редактиране | редактиране на кода]

Понижен апетит е характерно състояние за всички хора след хранене. Съществуват обаче редица заболявания, които причиняват (опасна) анорексия: анорексия нервоза, остра депресия, рак, деменция, СПИН, хронична бъбречна недостатъчност. Анорексия може да бъде предизвикана и от употребата на определени лекарства, по-специално стимуланти и приспивателни.

Въпреки че основният симптом (този, заради който пациентът решава да потърси медицинска помощ) при апендицит е болка в корема, при пациентите на практика винаги се наблюдава и анорексия, понякога съпътствана и от повръщане.

Някои лекарства, например антидепресантите, могат да предизвикат анорексия като страничен ефект. Особено провокиращи анорексия са химикалите от фенилетиламиновата група, заради което много болни от анорексия нервоза се опитват да си доставят такива медикаменти с цел потискане на апетита. Такива лекарства са Ritalin, Adderall, Dexedrine и Desoxyn. В някои случаи тези медикаменти се изписват на пациенти, на които им предстои операция, изискваща обща анестезия. Това е профилактична мярка, за да се избегне връщането на храна по хранопровода, което би могло да доведе до спиране на дишането на пациента по време на операцията.

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Anorexia (symptom) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​