Анри Русо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анри Русо
Henri Rousseau
френски художник
Роден
Починал
Париж, Франция
ПогребанБаньойско гробище, Баньо, Франция

Националност Франция
Кариера в изкуството
Стилпостимпресионизъм,
наивизъм
Жанрпейзажна живопис,[1][2] натюрморт[1][2]
Учителисамоук
Направлениепостимпресионизъм
Професиямитничар, художник
Подпис
Анри Русо в Общомедия

Анри Русо (на френски: Henri Julien Félix Rousseau, наричан още Le Douanier, („Митничарят“); 1844 – 1910) е френски самобитен художник, един от най-известните представители на наивистичното изкуство. Счита се за един от представителите на постимпресионизма, както и от първооткривателите на сюрреализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анри Русо е роден на 21 май 1844 година в град Лавал в западна Франция в семейството на водопроводчик и търговец на железария. След службата в армията започва работа в митницата, поради което получава и прозвището митничаря. Започва да се занимава с рисуване на зряла възраст, без да има съответното образование. През 1869 г. той се жени за 18-годишната шивачка Clémence Boitard, с която имат девет деца, от които само дъщеря им Джулия преживява баща си.

Първият, който оценява значението на картините му, е младият Алфред Жари. Чрез него Русо се запознава с Пол Гоген. В неговото ателие се запознава с Едгар Дега, Аугуст Стриндберг и Стефан Маларме. През 1886 г. Русо показва за пръв път свои творби на широката публика, като участва в „Салона на отхвърлените“.

Много от картините му са с екзотични сцени, въпреки че Русо никога не е напускал Франция. Той често посещава ботаническата и зоологическата градини, където изследва и рисува растения и диви животни. Публиката се присмива на примитивния му стил, но художници като Пабло Пикасо го приветстват.[3]

Умира от гангрена на 2 септември 1910 година, като следствие от нараняване на крака си.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]