Анри Русо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Анри Русо
Henri Rousseau
френски художник
Rousseau Joyeux Farceurs Dornac crop.jpg
Роден
Починал
Париж, Франция
ПогребанБаньойско гробище, Баньо, Франция

НационалностFlag of France (1794–1815, 1830–1974, 2020–present).svg Франция
Кариера в изкуството
Стилпостимпресионизъм,
наивизъм
Жанрпейзажна живопис, Натюрморт
Учителисамоук
Направлениепостимпресионизъм
Професиямитничар, художник
ПодписRousseau Henri autograph cropped.png
Анри Русо в Общомедия

Анри Русо (на френски: Henri Julien Félix Rousseau, наричан още Le Douanier, („Митничарят“); 1844 – 1910) е френски самобитен художник, един от най-известните представители на наивистичното изкуство. Счита се за един от представителите на постимпресионизма, както и от първооткривателите на сюрреализма.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Анри Русо е роден на 21 май 1844 година в град Лавал в западна Франция в семейството на водопроводчик и търговец на железария. След службата в армията започва работа в митницата, поради което получава и прозвището митничаря. Започва да се занимава с рисуване на зряла възраст, без да има съответното образование. През 1869 г. той се жени за 18-годишната шивачка Clémence Boitard, с която имат девет деца, от които само дъщеря им Джулия преживява баща си.

Първият, който оценява значението на картините му, е младият Алфред Жари. Чрез него Русо се запознава с Пол Гоген. В неговото ателие се запознава с Едгар Дега, Аугуст Стриндберг и Стефан Маларме. През 1886 г. Русо показва за пръв път свои творби на широката публика, като участва в „Салона на отхвърлените“.

Много от картините му са с екзотични сцени, въпреки че Русо никога не е напускал Франция. Той често посещава ботаническата и зоологическата градини, където изследва и рисува растения и диви животни. Публиката се присмива на примитивния му стил, но художници като Пабло Пикасо го приветстват.[1]

Умира от гангрена на 2 септември 1910 година, като следствие от нараняване на крака си.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]