Направо към съдържанието

Антонио Пигафета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Антонио Пигафета
Antonio Pigafetta
италиански изследовател
Роден
около 1492 г.
Починал
1531 г. (39 г.)

Активен периодот 1500 г.
НаградиСуверенен Малтийски орден
Антонио Пигафета в Общомедия

Антонио Пигафета (на венециански: Antonio Pigafetta, на италиански: Antonio Pigafetta) е венециански мореплатавел и писател. Той се присъединява към испанската експедиция от 1519 г. за откриване на път към Островите на подправките, водена от португалеца Фернандо Магелан, който осъществява първото околосветско пътешествие. Пигафета става известен като летописеца на това пътшествие. В хода на експедицията той служи като асистент на Мегалан до смъртта му във Филипините. Води точен дневник, който по-късно му помага да преведе себуанския език, като това е и първият документ, споменаващ този език.

Пигафета е един от 18-те души (от общо около 240), които завършват цялото околосветско пътешествие, завръщайки се в Испания през 1522 г. под командването на Хуан Себастиан де Елкано.[1] Голяма част от първоначалните моряци се разбунтуват и се връщат обратно още на първата година. Оцелелият дневник на Пигафета е извор на по-голямата част от сведенията относно пътешествията на Магелан и Елкано.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Julius Purcell. 240 men started Magellan's voyage around the world. Only 18 finished it. // National Geographic, 22 април 2021.
  2. Haley Crum. The Man Who Sailed the World // Smithsonian Magazine, 31 май 2007.