Антон Хекимян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Антон Хекимян
български журналист
Роден

Антон Хекимян е популярен български журналист, репортер и водещ на предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Започва професионалния си път още в първи курс като стажант в bTV, а от 2004 е репортер в сутрешния блок на телевизията. През септември 2013 става водещ на съботно-неделния сутрешен блок по bTV „Тази събота и неделя“[1].

От 2 юни 2014 г. води най-рейтинговото сутрешно предаване „Тази сутрин“ по bTV.

Кратка биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 май 1984 г. в Стара Загора. Майка му е българка, а баща му – арменец. Хекимян завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора с немски и английски. След завършване на средното си образование започва да следва журналистика. Започва работа в bTV още докато учи в Софийския университет.

През 2015 г. продуцентите на сутрешния блок на bTV „Тази сутрин“ създават специална рубрика „Предизвикай Хекимян“, имаща за цел водещият да задава на гостите на предаването непопулярни зрителски въпроси, засягащи тежки обществени процеси, както и работата на управляващите[2].

Друга знакова рубрика, която Хикимян води е специалното издание на bTV Новините „Попитай…“, в които пред него застават най-важните обществени фигури на деня – Министър председателя и Президента, за да отговорят на въпросите, които вълнуват обществото.

През март 2020 година Хикимян е водещ на специално предаване, посветено на настъпването в България на коронавируса Covid-19, и на извънредното положение в България[3].

Конфликти и спорове[редактиране | редактиране на кода]

На 11 февруари 2020 година депутатът и лидер на НФСБ Валери Симеонов обвинява в корупция журналистите от Би Ти Ви – Антон Хекимян и директора на новините Венелин Петков[4], които според него не са взели отношение и не са реагирали на сигнал за престъпни схеми на задържания в началото на годината хазартен бос Васил Божков[5]. Според него журналистите получили сигнал на 15 декември 2019 година в ефира на медията от Цветомир Найденов, който по това време е съдружник на Божков в „Ефбет“. По-късно през деня Би Ти Ви излиза с официална позиция в защита на журналистите от медията.

Признания и награди[редактиране | редактиране на кода]

През 2016 г. получава награда за журналистика: „за обективно отразяване на позициите на Българската търговско-промишлена палата и на нейните членове по актуални стопански теми, с ясен сигнал за проблемите на българския бизнес и ролята на Палатата в негова защита“. [6] На церемонията по връчването Хекимян казва, че макар само неговото име да е върху грамотата, тя е признание за работата на целия му екип. По-късно същата година той получава и отличието на Академията за мода „БГ модна икона 2016“.[7]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]