Венелин Петков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Венелин Петков
български журналист
Роден
1972 г. (49 г.)

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия журналист

Венелин Петков е български журналист, познат на аудиторията като водещ на bTV Новините от 2000 г. до 2014 г. и директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV от 13 февруари 2014 г. до 20 декември 2020 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1972 г. в Стара Загора. Завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора (1991) и английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Журналистическата му кариера започва през декември 1994 г. като редактор в отдел „Международна информация“ в БТА. През 1996 г. печели стипендия от фондация „Фулбрайт“ и отива в САЩ, за да продължи образованието си. Има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. След това кандидатства за стаж в CNN, където след това остава на работа като асоцииран продуцент. След завръщането си в България започва работа в БНТ. Няколко месеца по-късно приема поканата на тогава създадената bTV и започва работа като репортер и водещ на bTV Новините в партньорство с Гена Трайкова.

Продуцент е на рубриката „bTV Документите", която стартира в началото на 2007 г. В нея влизат документални филми като „Бетонни градини“, „България – следите на терора“, филмът „Възродените – 20 години по-късно“ и, излъченият през 2014 г. филм на журналиста Иван Георгиев, „Македония – последният проект на Коминтерна“.

Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика „Пийбоди“ (Peabody Award) с документалния филм „Пътуване в Афганистан: Опиум и рози“ (2007). Наградата „Пийбоди“ е една от най-престижните награди за телевизионни и радио предавания в САЩ. Във филма се разказва за около 3 млн. души, които правят опиум, което прави 12% от населението на Афганистан, а приходите от продажба са над 3 милиарда годишно, което е ⅓ от брутния вътрешен продукт на страната. Във филма Венелин Петков разказва за един немски агроном, който през 2004 г. стартира отглеждането на български рози в долината Даринур, като начин за борба с отглеждането на мак и производството на опиум.[1]

Слиза от екрана на bTV Новините като водещ, за да поеме поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ на bTV от февруари 2014 г.[2] до декември 2020 г.[3]. На негово място застава Антон Хекимян.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Приз за цялостно отношение към езиковата култура, 2016 г. – Център за анализ на политическата и журналистическата реч, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
  • Първа награда в раздел „Документални филми, посветени на околната среда“ – Фестивал „Зелена вълна – 21 век“, Кърджали, 2012 г. за „Чиста вода“ – „bTV Репортерите“ (15 мин.), bTV 2012 г.
  • Награда „Пийбоди“ (Peabody Award), 2008 г. – Университет на щата Джорджия (САЩ) за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Фестивал „Златната ракла“ – официална селекция, 2008 г. за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Годишна награда на Съюз на българските журналисти, София, 2007 г. за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Награда „Сребърен бор“ за най-добър спортен филм – МЕФЕСТ (Сърбия), 2007 г. за „Озеки Котоошу“ – „bTV Репортерите“ (26 мин.), bTV 2006 г.
  • Награда „Офицър“ за цялостно творчество, 2006 г. – Министерство на отбраната на България.
  • Награда „Робер Шуман“, 2006 г. – Делегация на ЕК в София (понастоящем Представителство на Европейската комисия в България) за „София – Виена“ – „bTV Репортерите“ (26 мин.), bTV 2005 г.
  • „Гран При“ за новини и документални филми – международен фестивал в Албена, 2003 г. за „Един войник – една армия“ – документална поредица, bTV 2002 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]