Венелин Петков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Венелин Петков
български журналист и директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в БТВ
Роден
1972 г. (48 г.)

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Професия журналист, телевизионен водещ

Венелин Петков е български журналист, познат на аудиторията като водещ на bTV Новините (2000-2014) и директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в БТВ (2014 – до момента).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1972 г. в Стара Загора. Завършва езиковата гимназия „Ромен Ролан“ в Стара Загора (1991) и английска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Журналистическата му кариера започва през декември 1994 г. като редактор в отдел „Международна информация“ в БТА. През 1996 г. печели стипендия от фондация „Фулбрайт“ и отива в САЩ, за да продължи образованието си. Има магистърска степен по телевизионна и радиожурналистика от най-стария факултет по журналистика в света в Университета на Мисури (Колумбия). По време на следването си работи в местния филиал на телевизионната верига NBC, а също и във филиала на радио веригата NPR. След това кандидатства за стаж в CNN, където след това остава на работа като асоцииран продуцент. След завръщането си в България започва работа в БНТ. Няколко месеца по-късно приема поканата на тогава създадената bTV и започва работа като репортер и водещ на „bTV новините“ в партньорство с Гена Трайкова.

Продуцент е на рубриката „bTV документите“, която стартира в началото на 2007 г. В нея влизат документални филми като „Бетонни градини“, „България – следите на терора“, филмът „Възродените – 20 години по-късно“ и, излъченият през 2014 г. филм на журналиста Иван Георгиев, „Македония – последният проект на Коминтерна“.

Носител е на престижната американска награда за телевизионна журналистика „Пийбоди“ (Peabody Award) с документалния филм „Пътуване в Афганистан: Опиум и рози“ (2007). Наградата „Пийбоди“ е една от най-престижните награди за телевизионни и радио предавания в САЩ. Във филма се разказва за около 3 млн. души, които правят опиум, което прави 12% от населението на Афганистан, а приходите от продажба са над 3 милиарда годишно, което е ⅓ от брутния вътрешен продукт на страната. Във филма Венелин Петков разказва за един немски агроном, който през 2004 г. стартира отглеждането на български рози в долината Даринур, като начин за борба с отглеждането на мак и производството на опиум.[1]

Слиза от екрана на „bTV новините“ като водещ, за да поеме поста на директор „Новини, актуални предавания и спорт“ в bTV през февруари 2014 г.[2]

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Приз за цялостно отношение към езиковата култура, 2016 г. – Център за анализ на политическата и журналистическата реч, Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
  • Първа награда в раздел „Документални филми, посветени на околната среда“ – Фестивал „Зелена вълна – 21 век“, Кърджали, 2012 г. за „Чиста вода“ – „bTV Репортерите“ (15 мин.), bTV 2012 г.
  • Награда „Пийбоди“ (Peabody Award), 2008 г. – Университет на щата Джорджия (САЩ) за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Фестивал „Златната ракла“ – официална селекция, 2008 г. за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Годишна награда на Съюз на българските журналисти, София, 2007 г. за „Пътуване в Афганистан – опиум и рози“, bTV 2007 г.
  • Награда „Сребърен бор“ за най-добър спортен филм – МЕФЕСТ (Сърбия), 2007 г. за „Озеки Котоошу“ – „bTV Репортерите“ (26 мин.), bTV 2006 г.
  • Награда „Офицър“ за цялостно творчество, 2006 г. – Министерство на отбраната на България.
  • Награда „Робер Шуман“, 2006 г. – Делегация на ЕК в София (понастоящем Представителство на Европейската комисия в България) за „София – Виена“ – „bTV Репортерите“ (26 мин.), bTV 2005 г.
  • „Гран При“ за новини и документални филми – международен фестивал в Албена, 2003 г. за „Един войник – една армия“ – документална поредица, bTV 2002 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]