Апалачикола (река)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Апалачикола
Apalachicola watershed.png
Басейнът Апалачикола – Чатахучи – Флинт
Общи сведения
Местоположение САЩ, Флорида
Дължина 180 km
Водосб. басейн 50 505 km²
Начало
Място близо до град Чатахучи
Устие
Място Залив Апалачикола на Мексиканския залив
Апалачикола в Общомедия

Апалачикола (на английски: Apalachicola River) е река дълга около 112 мили (180 км) в щата Флорида, САЩ.

Тази река образува голям водосборен басейн известен като Речен басейн АЧФ (Апалачикола – Чатахучи – Флинт), чиято площ е около 19 500 квадратни мили (50 505 км2) в района на Мексиканския залив. Разстоянието до най-горната част на речните извори в североизточната част на Джорджия е 500 мили (800 км). Името на реката идва от племето апалачикола, което е живяло по поречието на реката.

Реката се образува на границата между Флорида и Джорджия, в близост до град Чатахучи, щата Флорида, на около 60 мили (97 км) североизточно от Панама Сити, от сливането на реките Флинт и Чатахучи. Действителното сливане на тези реки е в езерото Семиноли, формирайки язовира Джим Удроуф. Оттук Апалачикола тече на юг през горна Флорида, минавайки близо до Бристол. В северната част на окръг Гълф от запад в нея се влива река Чипола. Апалачикола се влива в залива Апалачикола на Мексиканския залив. Долната част (48 км) от реката преминава сред обширни блата и влажни зони.

Във водосборния басейн виреят национално значими гори с високо ниво на биологично разнообразие – на изток от река Мисисипи[1][2], конкуриращи се с тези на Грейт Смоуки Маунтънс. В него има значителни зони с умерени листопадни гори, както и дълголистни борови гори. В наводнените райони има значителни участъци на влажни гори[3]. Всички тези югоизточни видове гори са били опустошени между 1880 и 1920 г.[4]. Застрашените видове дървета като Флорида Торея са емблематични за региона, растат по гористите склонове и скали в щатския парк Торея, който се намира по протежение на източния бряг на реката. Най-високата точка на басейна е Блъд Маунтин с 4458 фута (1359 м), която се намира в близост до изворите на река Чатахучи.

Мястото, където реката се влива в Мексиканския залив е обширна влажна зона с различна соленост на водата. Над 200 000 акра от тази влажна зона около делтата са включени в Национален резерват за изследвания на естуара на Апалачикола.[5] В него има дюни, крайбрежни ливади и низини.

Басейнът на река Апалачикола е известен с нейния пчелен мед, който е с високо качество и който се произвежда най-вече от цвета на дърветата тупело. В добра ползотворна година меда тупело носи на пчеларите доход от $900 000 всяка пролет[6].

По време на британския колониален период във Флорида реката образува границата между Източна и Западна Флорида.

Геоложки реката се намира между крайбрежната низина и Апалачите. По време на последния ледников период вероятно е осигурила маршрут на дърветата, за да се движат на юг от Апалачите, за да избегнат северния студ[7].

Някои от останалите важни места на природни местообитания по поречието на реката са Aпалачикола Нешънъл Форест, Торея щатски парк, Тейт Хел Нешънъл Форест, които защитават дивата природа и околната среда на Апалачикола, както и Управлението на водните ресурси на региона. Басейна на реката е от национално значение и е също толкова значителен, като Евърглейдс или Грейт Смоуки Маунтъпс.[2][8].

Щатски парк „Торея“
Край Форт Гадсдън

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Бяло, P. S., C. P. дебри, г. и А. Thunhorst. 1998
  2. а б Участие На Павел Александрович (1 юли 2009)
  3. Месина, М. г. и У. Конър. (ЭЦП) 1998
  4. Уилямс, М. 1989
  5. "Apalachicola Национален Эстуариевый Състав Изследвания".
  6. impact.ifas.ufl.edu с. 19
  7. Delcourt 1991
  8. apalachicolaamericantreasure.com
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Apalachicola River“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.