Аподитерий

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аподитериите на старите бани в Помпей

Аподитерий (на старогръцки: ἀποδυτήριον) е място, където гражданите в Древна Гърция са можели да се съблекат преди влизане в обществена баня, състоящо се от голяма съблекалня с кабини или рафтове, където гражданите могат да съхраняват дрехи и други вещи по време на къпане.[1]

Собствени роби, или един нает в банята, наречена capsarius, се грижат за вещите, докато гражданите са в баните. Съвременен учебник цитира богат млад римски ученик, който при влизане в баните, оставяйки роба си в аподитериите казва: "Не заспивам, за сметка на крадците!".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Apodyterium“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.