Арабати Баба теке

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Арабати Баба теке'
Арабати Баба-теќе
общ изглед
общ изглед
Карта
Местоположение в Тетово
Вид на храмахалветийско теке
Страна Северна Македония
Населено мястоТетово
Религияалевизъм
Статутпаметник на културата, музей
Арабати Баба теке' в Общомедия

Арабати Баба теке или Серсем Али Баба теке (на македонска литературна норма: Арабати Баба-теќе) е алевийско теке, което се намира на изхода на Тетово, Северна Македония, в подножието на планината Шар.

История[редактиране | редактиране на кода]

Текето е изградено в 1538 година около тюрбето на Серсем Али паша.[1] Текето получава вакъф в 1799 година от Реджеп паша Тетовски и сина му Абдурахман паша Тетовски. Имената на двамата дарители се свързват и с изграждането на градското кале и Шарената джамия.

В текето са живели около 15 дервиши, начело на които седял баба. Текето е комплекс от религиози сгради, от които днес са запазени шадраван, тюрбе, кула, чешма, кухня и други. В продължение на 120 години в текето живеят бекташи. Дервишите са известни с техния особен култ към почитането на починали баби и шехови. Активният дервишки живот в текето се задържа до 1912 година. В 1941 година животът в текето е възстановен до 1945 година, когато е напълно изоставено.

В 2002 година въоръжена група на Ислямската религиозна общност в Македония превзема текето в опит да го обяви за джамия, въпреки че никога не е изпълнявало такава функция. Впоследствие общността на бекташите съдят правителството на Република Македония заради провала ѝ да им възвърне текето, позовавайки се на закон, приет през 1990-те години, връщащ национализираните обекти в рамките на Югославия.[2]

През септември 2010 година е обявено, че част от гранта в размер на 53 000 евро, осигурени от правителството на САЩ за възстановяване и запазване на забележителности в Република Македония, ще бъде отделена за Арабати баба теке.[3]

Днес в текето се помещава Народният музей на Тетово.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]