Шарена джамия (Тетово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шарена джамия.

Шарена джамия
Tetovo Bunte Moschee.jpg
общ изглед
Шарена джамия (Тетово) (Република Македония)
Black pog.svg
Вид на храма джамия
Страна Flag of Macedonia.svg Република Македония
Населено място Тетово
Вероизповедание сунитски ислям
Време на изграждане 1495 г.
Съвременен статут действащ храм
Шарена джамия в Общомедия

Шарената джамия (на македонска литературна норма: Шарена џамија) е мюсюлмански храм в град Тетово, Република Македония. Сред тетовци е позната и с името Пашина джамия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Построена е в старата част на Тетово в 1495 година, на десния бряг на река Пена. Като нейни дарители се спомнават имената на две жени — Хуршида и Менсуре ханъм, които са погребани в самостоятелно тюрбе, което се намира в двора на джамията и днес е в руини. През 19 век (1833) мюсюлманския храм е основно обновена и разширена от Абдурахман паша — синът на Реджеп паша, а изрисуването е направено от майстори от Пловдив, заимствали стила и орнаментиката от къщите в днешния т.нар. Стар град. Имената на двамата дарители се свързват и с обновяването и изграждането на градското кале и Арабат баба теке.

Храмът има характерни вътрешни и външни декоративни елементи и декорации. В състава на този архитектурен комплекс се намира и запазената турска баня, която днес е превърната в художествена галерия, както и останалите помощни постройки към джамията (конаци), които представляват интересна урбанистична цялост. След направенните консервационно-реставраторски работи по вътрешната и фасадната украса на джамията днес отново е възвърнат някогашния ѝ изглед и красота.

Архитектурно Шарената джамия претставлява еднкуполен квадратен градеж, в който са сплетени бароков и неокласическия османски стил. Богатата декорацията на храма се състои от флорални и геометрически мотиви. Особено живописна е южната страна на джамията, която се вижда от главния път за Гостивар.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.culture.in.mk Шарената џамија Тетово
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.