Шарена джамия (Тетово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Шарена джамия.

Шарена джамия
Xhamia e Larme
общ изглед
общ изглед
Карта Местоположение в Тетово
Вид на храмаджамия
Страна Северна Македония
Населено мястоТетово
Религиясунитски ислям
МюфтийствоТетовско
Изграждане1495 г.
Статутпаметник на културата
Състояниедействащ храм
Шарена джамия в Общомедия

Шарената джамия, още Аладжа джамия или Паша/Пашина джамия (на македонска литературна норма: Шарена џамија; на албански: Xhamia e Larme), е мюсюлмански храм в град Тетово, Северна Македония.

История[редактиране | редактиране на кода]

Берат на султан Махмуд II за Шарената джамия, 1824 годин

Построена е в старата част на Тетово в 1495 година, на десния бряг на река Пена. Като нейни дарители се спомнават имената на две жени – Хуршиде и Менсуре ханъм, които са погребани в самостоятелно тюрбе, което се намира в двора на джамията. През XIX век (1833) мюсюлманския храм е основно обновена и разширена от Абдурахман паша — синът на Реджеп паша, а изрисуването е направено от майстори от Пловдив, заимствали стила и орнаментиката от къщите в днешния т.нар. Стар град. Имената на двамата дарители се свързват и с обновяването и изграждането на Тетовското кале и Арабати баба теке.

Храмът има характерни вътрешни и външни декоративни елементи и декорации. В състава на този архитектурен комплекс се намира и запазената турска баня, която днес е превърната в художествена галерия, както и останалите помощни постройки към джамията (конаци), които представляват интересна урбанистична цялост. След направенните консервационно-реставраторски работи по вътрешната и фасадната украса на джамията днес отново е възвърнат някогашния ѝ изглед и красота.

Архитектурно Шарената джамия претставлява еднкуполен квадратен градеж, в който са сплетени бароков и неокласическия османски стил. Богатата декорацията на храма се състои от флорални и геометрически мотиви. Особено живописна е южната страна на джамията, която се вижда от главния път за Гостивар.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]