Шарена джамия (Тетово)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Шарена джамия.

Шарена джамия
Tetovo Bunte Moschee.jpg
общ изглед
Вид на храма джамия
Страна Република Македония
Населено място Тетово
Вероизповедание сунитски ислям
Време на изграждане 1495 г.
Съвременен статут действащ храм

Шарената джамия (на македонска литературна норма: Шарена џамија) е мюсюлмански храм в град Тетово, Република Македония. Сред тетовци е позната и с името Пашина джамия.

История[редактиране | edit source]

Построена е в старата част на Тетово в 1495 година, на десния бряг на река Пена. Като нейни дарители се спомнават имената на две жени — Хуршида и Менсуре ханъм, които са погребани в самостоятелно тюрбе, което се намира в двора на джамията и днес е в руини. През 19 век (1833) мюсюлманския храм е основно обновена и разширена от Абдурахман паша — синът на Реджеб паша. Имената на двамата дарители се свързват и с обновяването и изграждането на градското кале и Арабат баба теке.

Храмът има характерни вътрешни и външни декоративни елементи и декорации. В състава на този архитектурен комплекс се намира и запазената турска баня, която днес е превърната в художествена галерия, както и останалите помощни постройки към джамията (конаци), които представляват интерсна урбанистична цялост. След направенните консервационно-реставраторски работи по вътрешната и фасадната украса на джамията днес отново е възвърнат някогашния ѝ изглед и красота.

Архитектурно Шарената джамия претставлява еднкуполен квадратен градеж, в който са сплетени бароков и неокласическия османски стил. Богатата декорацията на храма се състои от флорални и геометрически мотиви. Особено живописна е южната страна на джамията, която се вижда от главния път за Гостивар.[1]

Бележки[редактиране | edit source]

  1. www.culture.in.mk Шарената џамија Тетово
Портал
Портал „Македония“ съдържа още много статии, свързани с историко-географската област.
Можете да се включите към Уикипроект „Македония“.