Араклово

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Крепостта Араклово
Κάστρο Αράκλοβου
Araclovo wall.jpg
останки от средновековната крепост
Информация
СтранаFlag of Greece.svg Гърция
Терит. единицаИлия (област)
Местоположениев историческата област Месария
Архитект. стилвизантийска крепост
Статуткултурно-исторически паметник с национално значение
Състояниечастично запазена
Крепостта Араклово в Общомедия

Крепостта Араклово (на гръцки: Κάστρο Αράκλοβου ή Κάστρο Βουτσαρά ή Χρυσούλι) се намира на непристъпен връх в Пелопонес, средновековна Морея, останал в паметта с топонима Войника (на гръцки: Βουνούκα). Намира се на 1000 м надморска височина на ключово място контролиращо подходите в Западна Морея между Ахая и Месения.

Араклово носи името си по едноименното изчезнало село в района. Името на крепостта Араклово на френски е Буцелет или Бучелето (на италиански). Името на хълма вероятно е взаимствано от Доксапатрис Буцарас, който е последният местен защитник на крепостта (1205 – 1210), противопоставил се на франкократията. Няма данни кога крепостта е издигната, но събитието се отнася към VIII век, а сведенията за нея изчезват през XV век, макар да е описана от Франсоа Пуквил като „Палеокастро“.

Селището ѝ се състояло от три части: същинска крепост; укрепено селище извън крепостта и друго поселище извън външната стена. В крепостта имало църква посветена на „Богородица Крепостна“. Точното местоположение на крепостта е окончателно уточнено едва през 2020 г. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]