Аристид Майол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Аристид Майол
Aristide Maillol
френски скулптор
Портрет на Майол от Йозеф Рипл-Роне, 1899 г.
Портрет на Майол от Йозеф Рипл-Роне, 1899 г.

Роден
Починал
Банюл-сюр-мер, Русийон, Франция
Кариера в изкуството
АкадемияЕкол де Боз-Ар
УчителиЖан-Леон Жером и Александър Кабанел
Подпис
Аристид Майол в Общомедия

Аристид Майол (на френски: Aristide Maillol, 8 декември 1861 – 27 септември 1944) е френски художник и скулптор от каталонски произход.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Майол е роден в Банюл-сюр-мер, Русийон, Франция. През 1881 г. се премества в Париж, за да учи изобразително изкуство. След като кандидатства няколко пъти в Екол де Боз-Ар (École des Beaux-Arts), Майол е приет през 1885 г. Негови преподаватели са Жан-Леон Жером и Александър Кабанел. В ранните творби на Майол се открива влиянието на неговите съвременници Пиер Пюви дьо Шаван и Пол Гоген.

Аристид Майол, „Нощта“ („La Nuit“) 1920, Щутгарт
Maillol, „Реката“, бронз, 1938 – 1943 г.

Гоген поощрява интереса му към декоративното изкуство и впоследствие Майол се ориентира към дизайна на гоблени. През 1893 г. той отваря работилница за гоблени в Банюл. Продукцията му се отличава с високо качество и в естетическо отношение, и като изработка. Така Майол допринася за възраждането на интереса към това изкуство във Франция. През 1895 г. той започва да изработва малки скулптори от теракота. Интересът му към скулптурата се задълбочава и до няколко години той напълно преустановява дейността си с гоблените.

Почти всички скулптури на Майол изобразяват голо женско тяло. Фигуративният стил на неговите големи бронзови скулптури се счита за значима стъпка към последвалата още по-голяма опростеност на формите, характерна за работите на Хенри Мур и Алберто Джакомети. Строгият класицизъм в творбите на Майол определя стандартите в европейската и американската скулптура до края на Втората световна война.

Майол изработва монумент, поръчан от Сезан през 1912 г., както и многобройни мемориали след Първата световна война.

Той загива при автомобилна злополука на 27 септември 1944 г. в Банюл на 83-годишна възраст. Голяма колекция от негови творби се съхранява в Париж, в музея „Майол“ (Musée Maillol), основан от Дина Виерни, с която Майол споделя последните 10 години от живота си. Неговият дом, намиращ се на няколко километра от Банюл, също е превърнат в малък музей, където са изложени негови работи и скици.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Solomon R. Guggenheim Museum, „Aristide Maillol, 1861 – 1944“, New York, Solomon R. Guggenheim Foundation, 1975.
  • Frèches-Thory, Claire, & Perucchi-Petry, Ursula, ed.: Die Nabis: Propheten der Moderne, Kunsthaus Zürich & Grand Palais, Paris & Prestel, Munich 1993 ISBN 3-7913-1969-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Aristide Maillol в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​