Арменска краставица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Арменска краставица
Cucumis melo flexuosus.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Cucurbitales
семейство: Cucurbitaceae Тиквови
род: Cucumis
вид: C. melo Пъпеш
подвид: Cucumis
melo flexuosus
Арменска
краставица
Научно наименование
Уикивидове Cucumis melo var. flexuosus
Арменска краставица в Общомедия

Арменска краставица или Сребрист пъпеш (Cucumis melo flexuosus) е растение от семейство Тиквови (Cucurbitaceae), разновидност на пъпеша. Арменската краставица се отглежда основно в Армения, Китай и Близкия изток.

Ботаническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Едногодишно лианообразно растение. Може да достигне до 3 метра дължина. Цветовете са жълти. Плодовете са светлозелени със сребриста окраска с дължина 45-50 cm и тегло до 1 кг.

Отглеждане и използване[редактиране | редактиране на кода]

Растението е топлолюбиво и не понася по-висока влажност на въздуха. Отглежда се в добре изораната почва с високо съдържание на хранителни вещества. Оптималната температура за покълване е около 25 °C. Първите плодове се прибират около 70 дни след поникването на растенията. При добра година от едно растение може да се получи от 5 до 10 кг. Арменската краставица има дълъг вегетационен период (непрекъснато плододаване), отличава се с висока устойчивост на болестите брашнеста мана и гниене, както и устойчивост при понижаване на температурата по време на плододаване. В кулинарията се използват младите плодове, употребяват се като краставиците, в сурово състояние или в туршии. Плодовете са най-ароматни, когато са с дължина 12-15 см. В Близкия изток се употребяват мариновани.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]