АрселорМитал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
ArcelorMittal
ТипАкционерно дружество
ИндустрияДобивна промишленост
Основаване2006 година
ОснователЛакшми Митал
СедалищеЛюксембург, Люксембург
Ключови личностиАдитя Митал, Лакшми Митал
Служители126 754 (2024)
Продуктистомана
Годишни приходи68,275 млрд. щ.д. (2023 г.)[1]
Чиста печалба919 млн. щ.д. (2023 г.)[1]
СобственикЛакшми Митал
Уебсайтwww.arcelormittal.com
ArcelorMittal в Общомедия

АрселорМитал (ArcelorMittal) е люксембургска металургична компания, най-големият производител на стомана в света с произведени през 2006 година 117,2 милиона тона необработена стомана. Образувана е през 2006 година със сливането на нидерландската компания Митал Стийл и люксембургската Арселор. Председател и главен изпълнителен директор на АрселорМитал е Лакшми Митал.

Глобално Присъствие[редактиране | редактиране на кода]

АрселорМитал има глобално присъствие и оперира в Северна и Южна Америка, Европа, Азия и Африка. Минните дейности на компанията се извършват в страни като Бразилия, Канада, Либерия, Мексико, Южна Африка и Украйна. Продуктите на компанията се продават на различни клиенти в автомобилната, строителната, енергийна и машиностроителна индустрия​.[2][3]

Финансови Показатели и Ръководство[редактиране | редактиране на кода]

През 2023 година, приходите на АрселорМитал възлизат на 68.3 милиарда долара[4], което е намаление от 14.5% в сравнение с предходната година. Компанията има над 126,000 служители по целия свят. Главният изпълнителен директор на компанията е Адитя Митал (Aditya Mittal), а Лакшми Митал (Lakshmi Mittal) е председател на борда​ на директорите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]