Артабан IV (Партия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Артабан IV
Coin of Artabanus IV (cropped), Hamadan mint.jpg
Роден
Починал
Семейство
Род Аршакиди (Партско царство)
Баща Вологаз V
Братя/сестри Вологаз VI
Артабан IV в Общомедия

Артабан IV е последният Велик цар на Партия от династията на Арсакидите. Управлява от 208 до 224 г. В по-старата историческа литература фигурира с името Артабан V.

Син на Вологаз V, Артабан IV води война за трона срещу брат си Вологаз VI в продължение на почти цялото си управление. Успява да наложи властта си над по-голямата част от царството, въпреки че брат му продължава да властва във Вавилония.

През 216 г. партска Месопотамия е нападната от римския император Каракала, който опустошава гробниците на Арсакидите в Арбела. На следващата година Каракала е убит от приближените си, а неговият наследник Макрин претърпява неуспех срещу партските войски в битката при Нисибис през 217 г., след което е сключено примирие в полза на партите.

По същото време сасанидският владетел на Персия и Фарс, Ардашир I завладява голяма част от партските владения и се обявява за Велик цар („Цар на царете“). През 224 г. в последната битка с претендента, Артабан IV е убит лично от Ардашир I. Земите на партските царе минават под властта на Сасанидска Персия. С това се слага край на династията на Арсакидите в Партия, въпреки че в Армения продъжават да царуват техни потомци.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]