Артефакт извън мястото

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Торинската плащаница

Артефакт извън мястото (на англ. out-of-place artifact) е артефакт от исторически, археологически или палеонтологичен интерес, намерен в необичаен контекст, който предизвиква (или може да изглежда или да се предполага, че предизвиква) конвенционалната историческа хронология чрез присъствието си в този контекст. Такива артефакти може да изглеждат твърде напреднали за технологията, за която се знае, че е съществувала по това време, или може да предполагат човешко присъствие във време, преди да се знае, че хората са съществували. Други примери могат да предполагат контакт между различни култури, който е трудно да се обясни с конвенционалното историческо разбиране.

Терминът се използва в периферните науки като криптозоологията, както и от привърженици на теории за древни астронавти, млади креационисти на Земята и паранормални ентусиасти.[1][2] Той може да опише голямо разнообразие от обекти, от аномалии, изучавани от масовата наука до псевдоархеология на обекти, за които е доказано, че са измама или имат светски обяснения.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  1. Benjamin B. Olshin. Lost Knowledge: The Concept of Vanished Technologies and Other Human Histories. Brill, 2019. ISBN 978-90-04-35272-8. с. 353–.
  2. O'Hehir, Andrew. Archaeology from the dark side // Salon.com. August 31, 2005. Посетен на 19 April 2010.