Архитектура на фон Нойман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Архитектура на фон Нойман (на английски: von Neumann architecture) е широкоизвестен тип компютърна архитектура – принцип за съвместна организация и взаимодействие на хардуера и софтуера при организацията на изчислителния процес при компютрите.

Често изчислителни системи, построени според този принцип, се наричат машина на фон Нойман, но съответствието невинаги е еднозначно. В общия случай, когато става дума за компютърна архитектура на Джон фон Нойман, се подразбира физическото разделение на процесорния модул от устройствата за съхранение на програмите и данните.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Архитектура фон Неймана“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.