Атанас Запрянов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Атанас Запрянов
български генерал
Образование Национален военен университет

Дата и място на раждане

Атанас Запрянов е български политик и офицер, генерал-лейтенант от резерва.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 16 април 1950 г. в пловдивското село Драгойново. През 1965 г. завършва средно образование в Техникума по механотехника в Пловдив. През 1974 г. се дипломира като магистър-инженер с профил „Свързочни войски“ във Висшето народно военно училище „В. Левски” – гр. Велико Търново и е отличен като първенец на випуска. През 1982 г. придобива магистърска степен по военно дело във Военна академия по свръзките „Будьони”, Санкт Петербург, Русия, завършва с отлична диплома и златен медал.

Магистър е по „Стратегическо ръководство на въоръжените сили“ в Генерал-щабния факултет на Военна академия „ Г. С. Раковски” от 1995 г.

В академичното си и офицерско развитие е преминал с пълно отличие курс за главен информационен мениджър и мениджър по защита на информационната инфраструктура през 2001 г. в Колеж по управление на информационните ресурси на Националния университет по отбраната, Вашингтон, САЩ, където е номиниран за випускник в Залата на славата на Колежа. Атанас Запрянов също е преминал курс за офицери, работещи в НАТО в Колежа на НАТО в Рим.

Бил е командир на взвод, рота, заместник-командир на батальон и заместник командир на деветдесет и пети свързочен полк.

Заемал е длъжностите – старши помощник началник на отдел в Командването на Сухопътните войски, началник на отдел.

Началник щаб, заместник-началник и началник на Управление „Свързочни войски” в Генералния щаб на Българската армия (до 2002 г.).

Бил е началник на Военната академия в София,

заместник-началник на Генералния щаб на българската армия, отговарящ за ресурсите

представител на началника на генералния щаб във Военните комитет на НАТО и ЕС.

През 2010 г. преминава в резерва. От 2010 до 2013 г. е съветник в кабинета на министъра на отбраната и от януари 2015 г. отново е на тази длъжност. Награждаван е с орден „За военни заслуги“, първа степен и медал „За вярна служба под знамената“, първа степен.[1]

На 5 юли 2015 г. е назначен за заместник-министър на отбраната.[2]

Генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов е награждаван многократно за отлична служба и високи професионални резултати, отличен е с орден „За военна заслуга“ – първа степен.  

Владее английски и руски език.

Женен, с две деца.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]