Атентати в Бургас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В град Бургас и неговите околности след Освобождението на България през 1878 г. са извършени 3 крупни атентата.

Атентат на Антон Прудкин[редактиране | редактиране на кода]

Атентатът през август 1903 г. е ръководен от анархиста Антон Прудкин, който оглавява група на ВМОРО в състав от самия Прудкин, 2-та братя на Захарий Стоянов Иван и Васил и братовчед им Стефан Димитров. Македоно-одринската организация, в едно с бойните действия по време на Илинденско-Преображенското въстание, подобно станалите преди това Солунски атентати, планира да атакува Цариград, взривявайки на 27 август (9 септември по нов стил) 1903 г. в пристанището на Константинопол 4 кораба: унгарския кораб “Вашкапу”, австрийския “Аполо”, германския “Тенедос” и френския “Феликс Фресине”.

В първите часове на 20 август 1903 г. в Бургаския залив срещу Поморие преждевременно се взривяват носените в куфар от Иван Стоянов и Стефан Димитров 50 кг експлозив на парахода "Вашкапу" и те загиват. Експлозията се вижда на повече от 18 километра. Убити са 28 души – 11 човека от екипажа, в това число капитанът и двамата му помощници, и 17 от общо качилите се 51 пътници[1][2].

Атентат на АСАЛА[редактиране | редактиране на кода]

На 9 септември 1982 г. в 14:30 ч. в Бургас от арменски терористи, обявили се, че принадлежат към организацията "Отмъщение за арменския геноцид" (АСАЛА) - свързаната с нея група "Отмъстители за арменския геноцид" (ДЖИСАГ), пред жилището му е направен опит за ликвидирането на турския консул в града, Бора Сюелкан. Сместо Сюелкан е убит неговото административно аташе.[3][4][5][6][7]

Българската ДС, освен че установява, че вицеконсулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение над него, докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството. По тяхна поръчка е установил контакти с турски търговци, подозирани в контрабандна дейност, с терористи и контрабандисти от арменски произход. Запознал се е с търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20-25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата и е наблюдавало входа. На местопроизшествието в ж.к. "Славейков" са открити пистолет 9 мм, марка „Стар", 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид." На 10 септември работници в предприятие „Чистота" намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. "Изгрев", който се намира на около 800 м от местопроизшествието.

Атентаторът и възможните съучастници не са заловени и до днес (септември 2012). Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

Атентат от 2012[редактиране | редактиране на кода]

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище Сарафово в Бургас е извършен атентат срещу 3 автобуса с израелски туристи.

Загиват 7 души (включително 1 български гражданин) и 35 са ранени (сред тях 1 българка).[8]

Добиват публичност редица версии, но организаторите на терористичния акт не са установени по безспорен начин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]