Атентати в Бургас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

В град Бургас и неговите околности след Освобождението на България през 1878 г. са извършени 3 крупни атентата.

Атентат на Прудкин (1903)[редактиране | редактиране на кода]

Атентатът през август 1903 г. е ръководен от анархиста Антон Прудкин, който оглавява група на ВМОРО в състав от самия Прудкин, братята Иван и Васил на Захарий Стоянов и братовчед им Стефан Димитров. Македоно-одринската организация, успоредно на бойните действия по време на Илинденско-Преображенското въстание, планира да атакува Цариград (подобно на станалите преди това Солунски атентати), взривявайки на 27 август (9 септември по нов стил) 1903 г. в пристанището му 4 кораба: унгарския кораб „Вашкапу“, австрийския „Аполо“, германския „Тенедос“ и френския „Феликс Фресине“.

Седмица обаче по-рано, в първите часове на 20 август 1903 г., в Бургаския залив срещу Поморие преждевременно се взривяват носените в куфар от Иван Стоянов и Стефан Димитров 50 кг експлозив на парахода „Вашкапу“ и те загиват. Експлозията се вижда на повече от 18 километра. Убити са 28 души – 11 души от екипажа (в това число капитанът и 2 помощник-капитани) и 17 от общо качилите се 51 пътници[1][2].

Атентат на АСАЛА (1982)[редактиране | редактиране на кода]

На 9 септември 1982 г. в 14:30 ч. от арменски терористи (от групата „Отмъстители за арменския геноцид“ – ДЖИСАГ, свързана с организацията „Отмъщение за арменския геноцид“ – АСАЛА) пред жилището му (в бл. 1, ж.к. „Славейков“) в Бургас е убит вицеконсулът Бора Сюелкан от Генералното консулство на Турция в града.[3][4][5][6][7]

Българската ДС установява, че вицеконсулът малко преди убийството му е изпаднал в депресия и е изпитвал страх от покушение над него; докладва също, че дипломатът е поддържал близки връзки с разузнавачи от МИТ, които са работили на дипломатическо прикритие в консулството. По тяхна поръчка е установил контакти с турски търговци, подозирани в контрабандна дейност, с терористи и контрабандисти от арменски произход. Запознал се е с търговеца Армян Хамбарян, живеещ в Швейцария, който бил в делови отношения с български външнотърговски предприятия и често идвал в България. Хамбарян проявявал интерес как е обезпечена физическата безопасност на хората от турското консулство в Бургас, какви мерки се вземат за тяхната сигурност и дали са въоръжени.

Разпитаните свидетели и очевидци на престъплението дават следното описание на терориста: мъж на възраст около 20 – 25 години, ръст до 180 см, атлетично телосложение, продълговато лице, черна, слабо къдрава коса, мургав. Установено е, че от 16 до 18 ч. на 8 септември лице с подобни белези е седяло на пейка в градинката пред жилището на дипломата и е наблюдавало входа. На местопроизшествието в ж.к. „Славейков“ са открити пистолет 9 мм, марка „Стар", 4 гилзи, медицинска ръкавица и парче плат тип „американ“ с размери 49/23,5 мм, върху което с флумастер е написано на английски: „Ние убихме турския дипломат. Арменски командоси от организацията за справедливост срещу арменския геноцид." На 10 септември работници в предприятие „Чистота" намират и предават в милицията пистолет, зареден с 8 патрона, захвърлен в контейнер пред блок 41 в ж.к. „Изгрев“, който се намира на около 800 м от местопроизшествието.

Атентаторът и възможните съучастници не са заловени. Това не е изолирана акция, тъй като по същото време са извършени няколко покушения срещу турски дипломати в Западна Европа, САЩ и Канада. За пръв път обаче е осъществено толкова тежко престъпление срещу чужд дипломат в България.

Атентат на летището (2012)[редактиране | редактиране на кода]

На 18 юли 2012 г. на паркинга на летище Бургас (край кв. Сарафово) е извършен атентат срещу 3 автобуса с израелски туристи.

Загиват 7 души (включително 1 български гражданин) и 35 са ранени (сред тях 1 българка).[8]

Добиват публичност редица версии, но организаторите на терористичния акт не са установени по безспорен начин.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Благов, Крум. 50-те най-големи атентата в българската история, архив на оригинала от 25 февруари 2018, https://web.archive.org/web/20180225155815/http://www.krumblagov.com/fifty/3.php, посетен 25 февруари 2018 
  2. Янко Янков, Българската лепта за тероризма, § 8. Антон Прудкин
  3. доц. Йордан Баев, доц. Костадин Грозев, доц. Надя Бояджиева, „Международният тероризъм в докладите на българското външно разузнаване“, стр. 4
  4. Алексения Димитрова, „САЩ питали защо BG оръжие попадало у атентатори“, 24chasa, 29 ноември 2010[неработеща препратка]
  5. Алексения Димитрова, „Бургас помни и убийството на турския консул Бора Сюелкан 1982 г.“, 24chasa, 21 юли 2012
  6. Пролетина Николова, „Атентат в разгара на комунизма“, в-к „Десант“, 28 юли 2012
  7. Драгомир Иванов, „Тероризмът – сериозен проблем за Държавна сигурност“, в. „Дневник“, 1 август 2006
  8. Автобус с израелски туристи е взривен на летището в Бургас. // Dir.bg, 18 юли 2012. Посетен на 18 юли 2012.