Обърн Отъмъбил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Аубърн)
Съединени американски щати „Обърн Отъмъбил“
Индустрияавтомобилна промишленост
Основаване1900
Закриване1937
СедалищеОбърн, Индиана, САЩ
Продуктиавтомобили
[[:commons:Category:Auburn Automobile Company|Съединени американски щати „Обърн Отъмъбил“]] в Общомедия
„Обърн 12050“ от 1929 г.

„О̀бърн О̀тъмъбил“ (на английски: Auburn Automobile), неправилно изписван като Аубърн, е бивш американски производител на автомобили от едноименния град Обърн в щата Индиана, съществувал в периода 1900 - 1937 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Произлиза от Екарт Керидж Къмпани, основана от Чарлз Екарт в Обърн през 1875 г. Синовете на Екарт - Франк и Морис, започват експериментално да произвеждат автомобили. По-късно се захващат сериозно с този бизнес и, след като купуват 2 местни автомобилини производителя, се местят в по-голяма работилница през 1909 г. Имат умерен успех преди дефицитът на суровони през Първата световна война да доведе до затварянето на работилницата.

През 1919 г. братята Екарт продават компанията на инвеститори от Чикаго, начело с Ралф Остин Бард, който по-късно става помощник-министър при мандата на Франклин Делано Рузвелт и заместник-министър на военноморските сили при мандатите на Рузвелт и Хари С. Труман. Новите собственици съживяват бизнеса, но не успяват да стигнат очакваните печалби. През 1924 г. те предлагат на Ерет Лобан Корд, който е сред водещите транспортни магнати през 1920-те години, да застане начело но компанията. Корд от своя страна прави контрапредложение – изцяло да изкупи Обърн. Ръководството от Чикаго се съгласява.

През 1929 г. Корд основава Корд Корпорейшън Холдинг, в чиито състав влизат Обърн, новозакупената Дюзенберг, новосъзадената Корд и др. Моделите на холдинга се радват на изключителна популярност благодарение на инженерните хрумвания и прекрасен дизайн, резултат от работата на дизайнери като Алан Лийми и Гордън Бюриг. Сред най-известните модели са Обърн Боуттейл Спийдстър от 1928 г., Обърн Спийдстър от 1935 - 1937 г., Дюзенберг Модел J, Корд 810 и 812.

Цените на автомобилите обаче са прекалено високи за годините на Великата депресия. Корд е принуден да предаде контрола над автомобилните си компании заради машинации с акции. През 1937 г. приключва производството на автомобили от марките Обърн, Корд и Дюзенберг.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]