Афера с кафявите кучета

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Първият мемориал на аферата, издигнат в 1906.

Аферата с кафявите кучета (на английски: Brown Dog affair) е политически скандал, свързан с дисекцията на живи кучета в периода 1903-1910 година. Той включва проникването на шведски феминисти в Лондонския университет при следващите медицина студенти, които извършвали дисекцията, битки между студентите и полицията, подрепяща противниците на дисекцията и създаването на статуя за аферата. Създава се Кралска комисия за разледване на експериментите с животни и опазването на животинските права. Това става известен случай, който се разространил и шокирал повечето британци.

Всичко започнало, когато през 1903 психологът Уилям Бейлис извършил нелегално разчленяване на на кафяв териер, според думите му болен от анестезия, преди да изнесе лекция на своите студенти. Това шокира група шведски феминисти, които основават движение срещу тази практика. Националното общество против вивисекцията обявява практиката за напълно незаконна. Но Бейлис, чиито изследвания върху кучетата довели до откриването на хормоните, си спечелил сериозна репутация и бил признат за невинен след седемгодишна афера.

Противниците на Бейлис издигнали през 1906 мемориал в Батърси, който представлявал статуя на куче с надпис отдолу "Дами и господа на Англия, докога това ще продължава?". Този надпис разгневил студентите от Лондонския университет и те започнали да вандалстват върху паметника, а полицията му осигурила 24-часова охрана. Получили се огромни размирици и битки между полицията и студентите.

Уморен от аферата, кмета на Батърси се принудил през 1910 да демонтира статуята, която по-късно била строшена от личния ковач на кмета. Това сложило край на скандала. През 1985 обаче е издигната нова статуя в парка на Батърси.