Аяуаска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Приготвяне на аяуаска в района на Напо в Еквадор

Аяуаска е широко използвано кечуа название с две свързани, но различни значения:

  1. амазонска гигантска лиана, най-често Banisteriopsis caapi, растяща в джунглата и съдържаща няколко харминови алкалоиди, и
  2. сложни от фармакологична гледна точка психоактивни настойки, приготвени от нея за шамански, знахарски или религиозни цели. Части от лианата се мацерират и сваряват самостоятелно или с листа от други растения, между които Psychotria viridis („чакруна“ на кечуа) или Diplopterys cabrerana (наричано също „чакропанга“). Получената напитка съдържа МАО-инхибиращи харминови алкалоиди и халюциногенния алкалоид N,N-диметилтриптамин (ДМТ), психеделик, който действа орално, само когато е съчетан с МАО инхибитор. Харминовите алкалоиди в Banisteriopsis caapi служат като МАО инхибитори в аяуаската.

Аяуаската е известна със способността си да предизвиква силни ефекти, водещи до усещане за промяна на съзнанието с цел пречистване от всички негативни енергии и достигане на реално познание на вечната природа на душата и околния свят. Аяуаската е южноамериканска отвара, за която се твърди, че има силен духовен ефект и удивителни физически лечебни свойства.

На запад в подобни напитки понякога растението се заменя с други растителни източници като зърнеш (Peganum harmala) или други растения, съдържащи харминови алкалоиди, но самата лиана винаги играе основна роля при традиционната употреба.