Багой

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Багой.

Багой (староперсийски Bagoi; на латински: Bagoas, † 336 г. пр. Хр.) е през IV век пр. Хр. дворцов министър в Персийската империя. Той не трябва да се бърка с любимеца със същото име на Александър Велики.

Багой е евнух и вероятно египтянин. Той служи първо като военачалник на великия цар Артаксеркс III. [1] Той става главнокомандващ в „горните сатрапии“ (провинции източно от Ефрат). След това той става първият дворцов министър на царя (Chiliarch).

През 338 г. пр. Хр. Багой отравя великия цар, насича го на малки парчета и го дава на котките. При атентата са убити и синовете на Артаксеркс III. Багой оставя жив само най-малкия, Арсес, за да го направи своя марионетка цар (Артаксеркс IV), но след две години също го отравя.

Багой иска да отрови и Дарий III, но той му дава да изпие сам чашата. Палатът на Багой в Суза и градините му в Екбатана Александър Велики подарява на стратега Парменион.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Pierre Briant: From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire. Eisenbrauns, Winona Lake 2002, ISBN 1-57506-031-0

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]